Ексклюзиви
середа, 21 березня 2007 16:36

Поле Полтавської битви перекопають

Автор: фото: Олександр Луценко
  Працівники музею історії Полтавської битви Олександр Янович і Сергій Пісковий демонструють ескіз реконструкції залу музею
Працівники музею історії Полтавської битви Олександр Янович і Сергій Пісковий демонструють ескіз реконструкції залу музею

Улітку на полі Полтавської битви почнуться розкопки. Науковці хочуть відшукати рештки загиблих у битві шведів та перепоховати їх у братській могилі. Роботи триватимуть два роки. Їх приурочать до 300-річчя битви, яке відзначатимуть 27 червня 2009 року.

Про проведення археологічних робіт 42-річний мер Полтави Андрій Матковський говорив із доцентом Львівського університету Миколою Бевзом та професором історії Андріаном Мандзієм із Маргедського університету США. Останній хоче отримати грант на проведення розкопок.

— Приєднатися планують представники Швеції, Англії, Франції, — розповідає керівник прес-служби міськради Віктор Кикоть, 50 років. — Ці дослідження можуть дати багато нового ще й у вивченні історії українського козацтва.

У місті також планують організувати театралізоване дійство, де розігруватимуть військові події того часу. Костюми для цього вже пошили. Акторами будуть старшокласники місцевих шкіл. А ще хочуть завершити ремонт у музеї історії Полтавської битви. Це — єдиний в Україні заклад, що входить до Міжнародної організації військово-історичних музеїв під егідою ЮНЕСКО та включений до всесвітнього туристичного маршруту.

— Уже поміняли всі комунікації, встановили вентиляцію, провели воду, газ. Облаштували відеоспостереження, охорону, поставили броньовані вікна, — розповідає 54-річний Олександр Янович, директор заповідника "Поле Полтавської битви". — Востаннє ремонт тут робили 1949 року.

Раніше у приміщенні був шпиталь інвалідів російсько-турецької війни. А перед тим це був просто сарай. Перший музей Полтавської битви відкрили 1909-го. Через дев"ять років заклад пограбували. Уцілілі речі передали до теперішнього краєзнавчого.

— Ми хочемо відтворити музей таким, як він був раніше. Студенти Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка навіть кілька проектів підготували. Однак на це потрібно три мільйони гривень, — каже Олександр Янович, показуючи ескізи залів. Він додає, що після ремонту в музеї планують обновити половину експонатів.

Влада міста очікує, що на святкування з"їдуться багато туристи. Щоб їх розмістити, побудують кілька готелів. Для цього вже визначили десять земельних ділянок. Ідуть переговори з інвесторами.

— Полтава ніколи не стане індустріальним центром, але на культурі та туризмі гроші для міста можна заробити, — вважає мер.

Під Полтавою загинуло 10 345 солдатів

Полтавська битва між російською армією Петра I та шведською Карла XII відбулася 27 червня 1709 року. Вона була вирішальною в Північній війні. Після перемоги росіян Швеція перестала бути головною військовою силою в Європі.
Під Полтавою загинуло 9 тис. шведів та 1345 російських солдатів. Перед битвою армія Карла ХІІ становила 35 тис. осіб, а Петра I — 42 тис.

Зараз ви читаєте новину «Поле Полтавської битви перекопають». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути