пʼятниця, 09 листопада 2018 05:36

"Поховала чоловіка на городі"

В окупованому Луганську за місце на кладовищі потрібно заплатити не менш як 5 тис. руб — 2,1 тис. грн. Безробітні й пенсіонери ховають рідних у себе на городах. У крайньому випадку незаможну людину похоронять "за рахунок держави" — кілька покійників у фанерних трунах засипають екскаватором у спільній могилі. Хрести не ставлять, замість них — таблички на палицях.

— Знайома поховала чоловіка на городі, — розповідає 56-річна Раїса Миколаївна з Луганська. — Обоє пенсіонери, грошей немає. За місце на кладовищі попросили 4 тисячі рублів — 1700 гривень. Іще стільки ж на труну і вінки треба дати, й копачам заплатити. Покликала сусідку й удвох викопали яму під деревом.

— Сама недавно поховала чоловіка — помер від раку легень, — продовжує. — Щоб отримати на поховання гроші, їхала в Україну (на підконтрольну територію Луганської області. — ГПУ) і там оформлювала довідку про смерть. Дома видавали свідоцтво з "еленерівським" гербом — за ним і копійки не отримаєш. Пропонували зробити з українською печаткою — люди поприховували їх із 2014 року. Але треба було дати тисячу рублів. Мені дешевше обійшлося з'їздити.

Поховати людину в Луганську обійдеться в 14 тис. руб. — 6 тис. грн.

У морзі за те, що тіло помиють, одягнуть і покладуть у труну просять 2 тис. руб. — 857 грн.

— Улітку ховав матір, доба в морзі обійшлася в 3 тисячі рублів (1,2 тис. грн. — ГПУ), — говорить житель Луганська Олег Гедз, 47 років. — За місце на Тельмана (кладовище в Артемівському районі міста. — ГПУ) заплатив 2 тисячі руб­лів — 970 гривень. "Смотрящий" під час похорону причепився, щоб купив огорожу на могилу. Просив 3 тисячі на гривні. Коли відмовив, послав мене і почав кричати. Знаю, що найдорожче поховати на Гострій могилі (Ленінський район міста. — ГПУ). Місце на Південному кладовищі можна взяти за 4 тисячі рублів.

Найдешевша фанерна труна коштує 1,4 тис. руб. — 600 грн, найдорожча — 40 тис. руб. або 17 тис. грн. За дерев'яний лакований хрест доведеться віддати від 400 руб. — 171 грн, вінок коштує стільки ж.

Наволочка, подушка, покривало, рушник, свічки, лампадки і похоронний набір потягнуть ще на тисячу — 428 грн. За 2 год. оренди катафалка ритуальні агентства беруть 1200 руб. — 514 грн.

У Донецьку похорон коштує дешевше — майже 11 тис. руб (4,7 тис. грн. — ГПУ). Усе контролює монополіст — "республіканське" підприємство "Ритуал".

Працюють кілька приватних агентств, які місця для могил викупають у "Ритуала".

Свідоцтво на поховання видають за 191 руб. — 81 грн. Труну, хрест, табличку, вінок, стрічки та рушники для опускання труни в яму продадуть за 1590 руб. — 681 грн. Копачам могили треба заплатити 1654 руб. — 709 грн. Оренда катафалка коштує 597 руб. — 255 грн.

Пенсіонерам пропонують "соціальний пакет" вартістю 4300 руб. — 1,8 тис. грн. Донеччани говорять, що якість товарів у ньому не найкраща. Послуги копачів у комплект не входять.

Місце на кладовищі офіційно безкоштовне, але на практиці за нього доводиться платити.

— У травні поховав матір, — каже 38-річний Євген із Донецька. — 5 тисяч рублів (2 тис. грн. — ГПУ) віддав за місце. Кафе на 10 осіб — ще "п'ятірка". Послуги похоронки — стільки ж, а в них гроби "на соплях" і оббивка крива. І Ще 5 тисяч витратив на все про все. Коротше, 20 тисяч рублів (8,5 тис. грн. — ГПУ) загалом. Пішов у соцстрах по виплати — поржали і сказали, що немає грошей.

У Донецьку працюють 26 цвинтарів. Кладовища "Застанційне" та "Ново-­Ігнатіївське" закриті для поховань — розташовані на лінії вогню.

За потреби донеччани можуть замовити послуги доглядальника за могилами. Вона неофіційна, охочих знаходять у соц­мережах. На Іверському кладовищі прибрати могилу коштує 200 грн, пофарбувати огорожу — 400.

Могила Захарченка — на цвинтарі домашніх тварин

У Донецьку бойовики хоронять своїх загиблих на кладовищі "Донецьке море" на східній околиці міста. Тут похований лідер терористів Олександр Захарченко, якого ліквідували 31 серпня 2018 року.

А також бойовик Михайло Толстих на прізвисько Гіві та росіянин Арсеній Павлов, відомий як Моторола. Місце їхніх могил донеччани називають цвинтарем для домашніх тварин — тут хоронили своїх улюбленців.

Невстановлених бойовиків ховають на кладовищі на вул. Доблесній у Пролетарському районі Донецька. У грудні 2017-го тут з'явилися 3,5 тис. свіжих могил.

— Велика кількість безіменних табличок пояснюється тим, що не проводять експертизи ДНК, — каже журналіст 34-річний Денис Казанський. — Таким чином ідентифікувати останки неможливо. Більшість безіменних могил напевно належать громадянам Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Поховала чоловіка на городі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути