середа, 10 березня 2010 08:50

Проліски продають уздовж траси

Автор: фото: Оксана Лісна
  Підлітки продають проліски у п’ятницю вранці на трасі між райцентром Золочів та Львовом
Підлітки продають проліски у п’ятницю вранці на трасі між райцентром Золочів та Львовом

— Удвох збираємо, разом і торгуємо, — розповідає 13-річний Андрій, витираючи болото з кросівок старою газетою. — В ліс ходимо після уроків. Одного дня збираємо і в"яжемо букети, іншого продаємо. Буває, з уроків тікаємо. Батькам кажемо, до школи, самі — на трасу, — сміється.

Стихійний базар торгівлі пролісками розтягнувся на 5 км у Золочівському районі на Львівщині. Місцеві продають букети подорожуючим щодня з ранку до пізнього вечора. Стоять на тернопільській трасі, дорогою від села Новосілки до Золочева. Тутешні населені пункти на рівнинній місцевості, за ними — лісисті узгір"я. Там жителі сіл Ясенівці, Червоне і Залісся рвуть первоцвіт.

У п"ятницю зранку на трасі -8°С, пронизливий вітер. Андрій разом із 14-річним Іваном одягнені у балоневі куртки. Букети в руках. У кущах позаду — чорний пакет "БОСС", наполовину з квітами. Щодня хлопці заробляють по 50 грн, інколи — 100.

— Із крутого джипа правимо 15 гривень за букет, ті не торгуються. З інших — десятку. Мнуться — віддамо за 5. Торговців тут багато. Скільки дають, за стільки й віддаємо, — говорить Іван.

Жителька села Ясенівка Надія, 28 років, продає проліски разом із 5-річним сином Миколою. Каже, коли стоїть із дитиною, авто зупиняються частіше.

Хлопчик вбраний у полотняну червону куртку і в"язану шапку, без рукавиць. Теж тримає квіти в руках. Від холоду скулився.

— Коли вже додому? — тулиться до мами.

— Скоро, — відповідає і бере сина на руки, хукає йому на долоні.

Питаю Надію, чи важко збирати квіти.

— Зимою, аби добратися до них, треба метровий шар снігу розгорнути. Зараз легше, лише болото. Важка праця, — зітхає. — Але треба за щось жити. Роботи нема. Хто поїхав на заробітки за границю, зараз пан. Інші перебиваються, як можуть. Чоловік їздив на Москву, з листопада вдома. Може, після Паски знову поїде.

Міліції та лісників не бояться.

— Заплатиш одного разу міліціонерам 500 гривень — і торгуй, скільки хочеш. Ніхто не турбуватиме, — говорить 45-річний Микола, який стоїть за 20 м від Надії.

Зараз ви читаєте новину «Проліски продають уздовж траси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути