четвер, 29 липня 2021 06:36

Подорожчання електрики можуть відкласти

У серпні в Україні може зрости тариф на електроенергію для населення. У різних регіонах ціна відрізнятиметься залежно від кількості спожитої електрики. Максимальна може дійти до 3,5 грн за кВт/год. Зараз споживачі платять по 1,68 грн за кВт/год.

— Нинішній тариф економічно не обґрунтований, — каже експерт з енергетики Юрій Корольчук, 41 рік. — Його треба встановлювати, спираючись на собівартість електрики. Це мінімум 2,5 гривні за кіловат. Тому в подальшому платитимемо по 3,5 гривні, а потім і по 4. Це реальна вартість. Постачальники мають заробляти, щоб покривати затрати і вкладати кошти в оновлення мереж.

Уряд пропонує поділити споживачів на чотири категорії. До першої потраплять ті, хто використовує за місяць до 100 кВт/год. У другу й третю — люди, які споживають від 100 до 300 та від 300 до 500 кіловатів, відповідно. В останній категорії опиняться споживачі, які потребують щомісяця понад 500 кВт/год. Цін для кожної з груп ще не розробили.

— Вартість електрики для людей, які споживають до 100 кіловат, буде не економічною, а політичною. Тобто недорогою. Платитимуть трохи більше гривні за кіловат, — говорить Корольчук. — Це приблизно шість мільйонів людей — пенсіонери й малозабезпечені.

Кабінет міністрів може відкласти підвищення тарифу до 1 вересня.

— Очевидно, немає жодного оптимального механізму, який би уряд запровадив для стримування зростання цін на електроенергію. В такому випадку для регулювання підходить єдиний механізм — запроваджувати обмеження цін на ринку, — каже Юрій Саква, колишній директор державного підприємства "Енергоринок".

Із 1 серпня після безготівкового розрахунку в магазинах у банківські додатки українців можуть надходити електронні чеки.

— Це дозволить покупцям відмовлятися від паперових аналогів, — каже колишній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет, 36 років. — Щоб функція повноцінно діяла, банки мають співпрацювати з кожним магазином окремо. Це займе чимало часу. Окрім цього потрібно, аби установи сфери послуг установили у себе спеціальний сервіс "Чекбокс". Його вже почали запускати великі мережі аптек і магазинів.

Державну фіскальну службу ліквідують у серпні. Замість неї створять Бюро економічної безпеки, яке запрацює восени.

— Це важлива реформа для поліпшення інвестиційного клімату, — говорить прем'єр-міністр 45‑річний Денис Шмигаль. — Конкурс на посаду директора Бюро уже почався. Зараз триває аудит матеріально-технічних ресурсів фіскальної служби. До 25 серпня мають усе завершити.

Із 1 серпня частину споживачів газу можуть автоматично перевести на обслуговування компанією Нафтогаз, за рішенням Нацкомісії з державного регулювання в галузях енергетики та комунальних послуг.

Людей переведуть, якщо в їхнього постачальника виникнуть проблеми і він не зможе доправляти паливо, отримане від виробника теплової енергії.

— Цей крок направлений на захист прав споживачів. Тепер вони будуть завжди забезпечені теплом, — говорить голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, 44 роки.

У серпні українці матимуть 10 вихідних. Чотири дні поспіль відпочиватимемо на честь Дня Незалежності — 21, 22, 23 і 24 серпня.

Неробочими також будуть шість субот і неділь — 1, 7, 8, 14, 15 і 29 серпня. Робочою стане субота, 28 серпня. Українці відпрацьовуватимуть вихідний 23‑го числа.

Зараз ви читаєте новину «Подорожчання електрики можуть відкласти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути