середа, 19 січня 2011 01:15

Півтори години стояли у черзі до каси

Черга до каси в столичному відділенні Ощадбанку на вул. Закревського починається біля входу.

— Ого, да тут вавилонское столпотворение. Это что, за пенсиями очередь? — 25-річний Олександр Дорошенко прийшов у суботу 15 січня сплатити штрафи Державтоінспекції.

Бабуся з паличкою пояснює: із січня на борги нараховуватимуть пеню, тому люди поспішають заплатити вчасно — до 20 числа. Платіжки через свята отримали пізніше, ніж зазвичай. Субота — останній вихідний до вказаного терміну. Тому у багатьох філіях черги.

— Сьогодні таке від самого ранку. В обід людей стало ще більше, — розказує контролер у центральному відділені Деснянського району на просп. Маяковського.

У відділенні на вул. Малиновського зібралися близько сотні людей.

— Сегодня хорошо — две кассы принимают коммунальные, — каже літня жінка у світлій куртці і плетеному береті. — А в будние работала одна. Соседка 2 часа стояла.

Заглядає у двері. Кілька жінок сидять на стільцях, контролюють чергу. Перераховують, хто за ким займав.

— Ксения, скоро наша очередь? Еще полчаса? Тогда я на почту сбегаю.

— Бабушка, ви лучше дома посиділи б, — говорить інша років 45-ти. — Ну, гляньте, одні пенсіонери біля каси. Вони і в інший день можуть заплатити. Чого в суботу пертися? А мене з роботи ніхто не відпустить. Як сьогодні не заплачу, пеню нарахують.

У поштовому відділенні у тій самій будівлі теж можна платити за комунальні. У черзі з десяток людей.

— Тут не всі платежі беруть. Якщо у вас будинок кооперативний, то не заплатите, — консультує одна із жінок.

"Приватбанк", що поряд, у суботу не працює. Там теж приймають комунальні без комісії. В інших фінустановах — беруть від 2 до 10 грн за одну квитанцію.

У понеділок великих черг не було. На Подолі у касі Ощадбанку на вул. Верхній Вал, 44 біля кожного віконця стояли по троє-четверо.

Із 1996 року в Україні не було пені за несплату комунальних рахунків, дію закону призупинили. Місяць тому Віктор Янукович підписав зміни. Тепер забороняють нараховувати пеню тільки тим громадянам, які нададуть документальні докази, що їм не сплачують вчасно зарплату або пенсію.

Розмір пені новий закон не визначив. Ймовірно, буде коефіцієнт 15-річної давнини — 0,01% від суми боргу за кожний день несплати. Рахуватимуть заборгованості, які виникли після 1 січня 2011-го.

Пеню беруть за невчасну оплату житлово-комунальних послуг — за воду, опалення, каналізацію, газ, електрику та вивіз сміття. Штраф нараховуватимуть постачальники послуг — жеки або комунальні підприємства, які уклали угоди з мешканцями.

У столиці обіцяють не запроваджувати пеню, а ввести знижки для тих, хто платить вчасно.

— Збирання пені — це право, а не обов'язок комунальників. Місцева влада може з власної доброї волі не застосувати такий механізм впливу на боржників. Крім того, пеня — це штрафна санкція, яка застосовується виключно за невиконання договірних стосунків. Якщо між жеком і власником квартири не укладений договір, комунальники не мають права нараховувати пеню, — пояснює 26-річний Володимир Бондаренко, представник депутатської фракції блоку Кличка у Київраді.

Директор підприємства "Черкасиводоканал" 50-річний Сергій Овчаренко не знає, як нараховуватимуть пеню. Бо немає роз'яснень.

— Невідомо, з якого числа. Чи після отримання квитанції, чи після 20 числа поточного місяця. А якщо людина отримала квитанцію 25, то фізично не могла оплатити рахунок раніше. Тобто у нас також є запитання. Знатимемо, коли приймуть Житловий кодекс. Зараз укладаємо договори про надання послуг. У них напевно буде додаток-доповнення, — каже Сергій Володимирович.

Зараз ви читаєте новину «Півтори години стояли у черзі до каси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути