четвер, 21 жовтня 2021 00:30

Пів літра горілки може подорожчати до 97 гривень

В Україні планують підвищити мінімальну вартість алкогольних напоїв. Відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів 18 жовтня подали для громадського обговорення.

Ціни на горілку та лікеро-горілчані вироби зростуть на 8,3%, віскі, ром і джин — на 8,4%, коньяк — на 4,8–8,3%, винну продукцію — на 8,2–34,2%. 0,5 л найдешевшої горілки коштуватиме не менш як 96,82 грн.

Подорожчання алкоголю в Міністерстві економіки пояснюють зростанням середньої собівартості виробництва літра спирта. Зростання мінімальних цін дозволить збільшити прибуток виробників і додасть до державного та місцевого бюджетів 300 млн грн, кажуть у відомстві.

— Підвищення цін на шкідливі товари, наприклад, спиртне та тютюн — є зобов'язанням України в рамках зони вільної торгівлі з Європейським Союзом, — говорить економіст 48-річний Андрій Новак. — Така продукція повинна бути менш доступною в продажі, особливо для підлітків. Але важливий розумний підхід у збільшенні вартості. Вона повинна відповідати рівню доходів українців. Майже сотня гривень за пів літра горілки — це багато. Якщо вартість легального напою зростатиме далі, то є ризик розвитку тіньового ринку. А в нас з цим і так біда. Багато контрабандних і контрафактних цигарок та алкоголю. Треба тримати баланс між домовленостями з Європою та реаліями в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Пів літра горілки може подорожчати до 97 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути