неділя, 24 червня 2007 17:03

Після захисту диплома студенти купаються у фонтані

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Валерій Жаботинський виливає відро води на випускника Полтавського технічного університету Станіслава Бражника
Валерій Жаботинський виливає відро води на випускника Полтавського технічного університету Станіслава Бражника

22 червня захищали дипломи студенти Полтавського технічного університету. За традицією, після цього пішли купатися у фонтані міського парку. В одязі.

П"ятеро дівчат і хлопців збираються біля води близько одинадцятої ранку. У руках тримають пластикові миски і відра. Чекають на свого друга Станіслава Бражника. Уже знають, що він захистив на п"ятірку диплом інженера-будівельника. Фонтан не працює. У зеленій воді плаває листя і сміття.

— Із діда-прадіда ще козаки обливалися, — каже один зі студентів, тупцюючи на місці. — Нова жизнь начинається, помиться нада.

Кохана Стаса, 20-річна Ірина Пилипенко, закінчила третій курс фінансового факультету цього самого вузу. Про традицію почула від старших студентів.

— Тут до двох годин побачите, що робитиметься, бо захищаються й інші факультети, — каже дівчина.

— Ідуть! — кричить хтось.

По алеї наближається Станіслав Бражник із двома одногрупниками. Він у строгому чорному костюмі. На голові біла каска будівельника. Друзі з фонтану набирають воду, стають у шеренгу, перегородивши шлях. Коли хлопці наближаються, біжать назустріч і виливають на випускників воду.

— Так, а тепер найголовніше! Сідай у тазік!

Стас опиняється в мисці з водою. Друзі оточують його і поливають згори.

— Дружище, ну хай щастить! — вигукує один із хлопців. Дівчата пищать і сміються.

Одногрупники Бражника тим часом уже плавають у фонтані. Стас стрибає до них. Іра лягає на край і тягнеться до коханого. Він підходить і цілує її в губи. Валерій Жаботинський, який захистився торік, виливає на них миску води.

А от випускники Полтавського військового інституту зв"язку після урочистого маршу на плацу стають на одне коліно, а на інше кладуть залізну гривню. Потім усі одночасно встають і гроші з брязкотом падають на землю. У цей же час розкидають монети з рук.

— У нас було копійками 32 гривні, бо наш випуск 32-й, — згадує 24-річний Олег Возний. Він закінчив навчання 2004 року.

Після урочистостей хлопці їдуть по домівках. Увечері всі збираються біля пам"ятника коменданту фортеці "Полтава" полковнику Олексію Келіну. На постаменті лежить бронзовий лев. Йому до блиску натирають яйця. Хто служитиме на флоті, йде мити ноги в фонтані.

Після цього курсанти їдуть до пам"ятника Слави в центрі міста. Кожен на таксі робить стільки кіл навколо Корпусного парку, який по рахунку випуск.

— Я проїхав 32 кола, — каже Возний. — Триста гривень віддав. А нас таких 30 чоловік було.

Ще одна традиція — пити горілку з військової каски. Перед тим її фарбують у золотистий колір. Доверху заливають спиртним, кидають дві лейтенантські зірочки і випивають. Далі починається застілля.

За кілька хвилин до півночі вчорашні курсанти виходять на останнє шикування. Стають у дві шеренги. Кожен виходить, каже "Я" і випиває стакан горілки. Хто не може вийти сам, того підтримують.

Зараз ви читаєте новину «Після захисту диплома студенти купаються у фонтані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути