четвер, 25 вересня 2008 17:16

Пірати захопили українське судно

У четвер в Індійському океані поблизу берегів африканської Кенії пірати захопили українське судно "Фаїна". Судно йшло під прапором Белізу, країни Центральної Америки, в Кенію. Перевозило військову техніку — 30 танків Т-72 та запчастини до бронетехніки. В екіпажі 17 українців разом із капітаном, троє громадян Росії, один латвієць.

Міністерство закордонних справ України намагається з"ясувати обставини справи.

Із початку року сталося кілька захоплень піратами кораблів, в екіпажах яких були громадяни України. Найгучніший напад — 28 травня в Аденській затоці. Тоді сомалійські пірати захопили німецьке судно Lehmann Timber, на борту якого перебувало 15 осіб, зокрема чотири громадянини України й росіянин-капітан. 8 липня моряки були звільнені за викуп.

— Багато українських моряків працюють на іноземні судновласні компанії, — розповідає "ГПУ" 45-річний Роман Локтьов, який сім років пропрацював помічником капітана на німецькому судні. — Там це дешева та якісна робоча сила.

Локтьов розповідає, що постійно боялися нападів піратів або бойовиків:

— Є такі пірати, які грабують усіх, хто трапиться. Їх називають "індонезійськими піратами". Вони полюють на цінний вантаж. А моряків часто вбивають. Другий тип — сомалійські пірати, які беруть у полон з метою отримати викуп. Вони нападають у прибережних водах Африки та Південно-Східної Азії.

Нині всі пірати користуються надшвидкими катерами та легкою зброєю.

— Їх майже неможливо вистежити, — каже Роман Леонідович. — Вони місяць вистежують судно, яке захоплять. Перевіряють, що може дати власник. Потім діють. Їх не треба наздоганяти, бо одразу постріляють заручників.

Зараз ви читаєте новину «Пірати захопили українське судно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути