четвер, 06 серпня 2020 05:05

Переможці фестивалю "Крутий заміс" забрьохалися в глину

  Процедура нагородження переможців та лауреатів фестивалю. Цього року його відвідало найбільше глядачів та учасників
Процедура нагородження переможців та лауреатів фестивалю. Цього року його відвідало найбільше глядачів та учасників

Три дні в урочищі Холодний Яр на околиці села Мельники Чигиринського району на Черкащині тривав мистецький фестиваль "Крутий заміс". Утретє його провела Громадська організація "Холодний Яр — Україна". Партнерами фестивалю традиційно стали підприємство "Урожай" групи МХП і Благодійний фонд "МХП — Громаді"

У неділю, 2 серпня, на околиці села стоїть гора із тюків соломи. По ній скачуть діти. Поряд — музей ремесел. В улоговині яру змонтована велика ­сцена.

— Якби ви бачили, що тут було вчора ввечері, — каже місцева жителька Галина. Прізвище не називає. — Вогняне шоу, якого в Києві не зустрінеш. Красота!

Підприємці з яток торгують медом, глечиками, сувенірами, символікою. В урочищі стоїть запах диму — кухарі смажать шашлики. Всюди розміщені вказівники. На галявині — напис: "Балаболка із Сашком Лірником".

О десятій ранку розпочинається програма третього дня фестивалю. Ведучий кілька разів нагадує про карантин і дотримання соціальної дистанції. На території розміщені санітайзери.

Першими виступають черкаські школярі, демонструють вправи бойового гопака. Потім процесія на чолі із сивим козаком вирушає вшанувати могилу отамана Холодного Яру Василя Чучупаки. Він загинув тут 100 років тому в бою із більшовицькими окупантами.

Ініціатор фестивалю — місцевий житель Юрій Романча. Він у чорній футболці з червоним написом "Крутий заміс".

— Ідея фестивалю моя. Підтримка — від МХП. Задумали зробити захід без пафосу й політики. Щоб усі отримали задоволення, — говорить Романча. — Є символічна душа фестивалю, яку створили наші скульптори. Сьогодні таку міністатуетку вручимо одному з його організаторів і натхненників — Олександрові Воскобойніку з "Урожаю".

Тим часом на сцені чернігівський силач Євген Хітяєв згинає і розгинає залізні цвяхи, скручує в баранячий ріг довгі й товсті залізні прути. За кілька хвилин його змінюють поети, які на ходу придумують і розповідають вірші.

Згодом починається дійство, що й подарувало назву фестивалю. Три команди учасників місять глину із соломою та обмащують нею стіни. Хто швидше зробить, той і переможе.

— Уперше бачу, що всі три команди настільки швидкі, — дивується ведучий. — Доведеться визначати переможця не за швидкістю, а за якістю ро­боти.

Перемагає команда Олександра Шнайдера. Щасливі тріумфатори з голови до ніг забрьохалися в глину і йдуть митися в душ. Потім кілька команд змагаються в перегонах на тачках — возять жінок.

Директор "Урожаю" Олександр Воскобойник задоволений дійством:

— Це третій наш фестиваль. Коли починали, тут стояли лише дві бетонні плити. Але люди знали нас за попередніми заходами "Тракторфест". А зараз тут збудували музей, змонтували сцени, звели глиняні будиночки. Географія учасників розширюється. Якби не пандемія, приїхали б і представники діаспори — майстри зі Сполучених Штатів, Канади. Загалом свої таланти показали 120 митців. Компанія МХП працює для людей. Головна мета — відновити історичну цінність Чигиринщини. Зробити її привабливою для туристів, перетворити з депресивного району на процвітаючий.

Вражена емоційністю фестивалю й директорка Благодійного фонду "МХП — Громаді" Тетяна Волочай.

— Напередодні презентували бренд області. Прикметно, що теж у Холодному Яру. Нарешті маємо свій логотип і слоган. Це потужні інструменти для ідентифікації регіону. За слоган голосували жителі області. З трьох запропонованих варіантів обрали "Черкащина — місце сили", — говорить Тетяна Волочай. — "Крутий заміс" круто підкреслює силу Чигиринщини, залучає інвестиції, туристів і таланти. Бути партнером такого фестивалю важливо для нас. Адже він надихає на нові ідеї і проєкти багатьох людей. А це — шлях до розвитку громад.

Вечір. Ніхто не розходиться. Останні 2 години люди слухали концерт групи "ТіК" і молодого, але доволі знаного гурту "Крутий заміс".

Зараз ви читаєте новину «Переможці фестивалю "Крутий заміс" забрьохалися в глину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути