Ексклюзиви
пʼятниця, 12 січня 2018 00:45

"Перед кордоном подрібнює товар на партії — і за кілька днів фура контрабанди вже в Україні"

Автор: www.wz.lviv.ua
  Пункт пропуску на українсько-польському кордоні ”Рава-Руська” за однойменним містом Львівської області зранку 10 січня заблокували півсотні мешканців довколишніх сіл. Постійно рухалися пішохідним переходом. Пропускали машини з дітьми у салоні та рейсові автобуси
Пункт пропуску на українсько-польському кордоні ”Рава-Руська” за однойменним містом Львівської області зранку 10 січня заблокували півсотні мешканців довколишніх сіл. Постійно рухалися пішохідним переходом. Пропускали машини з дітьми у салоні та рейсові автобуси

Зранку 10 січня на українсько-польському кордоні зупинилися чотири пункти пропуску: "Шегині", "Краковець" і "Рава-Руська" на Львівщині та "Ягодин" на Волині. Їх заблокували мешканці довколишніх сіл, які постійно рухалися пішохідними переходами. Протестували проти змін до Податкового кодексу.

— О 9:30 пункт пропуску "Шегині" заблокували півсотні активістів. Ходили переходом туди-сюди. Пропускали лише рейсові автобуси й машини з дітьми. Кожні 15 хвилин — по 5–10 машин. О 10:00 півсотні людей зібралося за 10 кілометрів до "Рави-Руської". Ближче до обіду 25 осіб перекрили "Краковець", — каже 34-річний Ігор Зінкевич, голова громадської організації "Варта-1".

На пунктах пропуску утворилися півкілометрові черги.

— Ми протестуємо проти закону 6776. Він надто жорсткий. Тепер коли людина купила в Польщі телевізор, має з'явитися на українську митницю не раніше, ніж за добу після виїзду, — каже активіст, представляється Сашком Львівським.

— Якщо я раз на рік поїду із сім'єю купити одяг чи техніку, то мені перетрусять всю машину у пошуках зайвого євро. Через такі перевірки черги лише зростуть, — говорить 40-річний Олег Завгородній із міста Рава-Руська.

Закон 6776 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році" набув чинності 1 січня. Регулює ввезення товарів без розмитнення.

Досі кожен пішохід міг пронести через кордон до 50 кг багажу вартістю до 500 євро — 17,5 тис. грн. В аеропортах до 1 тис. євро — 34 тис. грн — без часових обмежень. Тепер такий багаж можна нести тільки тим, хто був відсутній в Україні понад 24 год. Удруге йти по товар за кордон можна щонайменше за 72 год. Якщо раніше — тоді вартість нерозмитненого вантажу не має перевищувати 50 євро — 1,7 тис. грн.

— Більшість цих протестувальників — приватні підприємці, які наживаються на нерозмитнених товарах, — каже Ігор Зінкевич. — Один такий бізнесмен казав, що завтра в п'яти його магазинах зростуть ціни. Електроніка й продукти стануть недоступні. Виявилося, що на п'ять магазинів має трьох оформлених працівників, не платить податків. Другий йому у відповідь кричав, що працює в Польщі. Годинами стоїть у черзі через тих, хто по п'ять разів на день ходить через кордон. Цей закон потрібен. Він зменшить навантаження на митницю разів у чотири. Неправильно, коли зараз у черзі стоять по півтисячі машин.

Закон 6776 не псує життя чесним платникам податків, кажуть його прибічники.

— Більшість звичайних громадян не їздять щодня на закупи в Польщу. За нинішнього курсу євро це невигідно, — переконана 44-річна Лілія Долінська, голова громадської організації "Асоціація платників податків України". — Закон обурив мешканців прикордонної зони, які займаються човниковим бізнесом. Заробляють на перевезенні роздрібнених партій "сірого" імпорту, що не оподатковуються.

Нечесний бізнесмен підвозить до України вантажівку нерозмитненого товару. Перед кордоном подрібнює його на партії по 500 євро — і за кілька днів фура контрабанди вже в Україні. Його переносять човники. Вся контрабандна техніка — без гарантії, фрукти й овочі не проходять фітоконтролю, молочні продукти часто протерміновані, бо порушені умови транспортування. М'ясні товари розморожені й заморожені багато разів. Човники завозять із Польщі товар — відшкодовують собі 23 відсотки від сплаченої суми. При цьому не платять податки на школи, садочки, дороги, лікарні. А цими благами користуються. І при цьому мають субсидії, бо офіційно — не працюють і вважаються малозабезпеченими.

О 15:00 люди розблокували всі пункти пропуску.

Зараз ви читаєте новину «"Перед кордоном подрібнює товар на партії — і за кілька днів фура контрабанди вже в Україні"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути