Ексклюзиви
четвер, 23 вересня 2021 00:41

Пенсіонерів поменшало на 200 тисяч

Щорічно в Україні меншає пенсіонерів на 100–300 тис. осіб. На 1 вересня їх було 10,9 млн. Це на 200 тис. менше, ніж на початку року, за даними Пенсійного фонду.

На кількість пенсіонерів зокрема впливає збільшення з квітня цьогоріч пенсійного віку для жінок до 60 років.

— Останнім часом на цифрах позначилася і пандемія коронавірусу. Пенсіонери — категорія осіб, які найбільше потерпають від хвороби, — говорить економіст 55-річний Борис Кушнірук. — Попри це в нас зростає середня тривалість життя. Кількість людей похилого віку далі збільшуватиметься. Співвідношення працюючих і непрацюючих погіршується. Цей процес глобальний, він характерний для переважної частини світу.

Нині один працюючий в Україні утримує щонайменше двох пенсіонерів, заявляли раніше в уряді. Для зміни ситуації хочуть запровадити обов'язкову накопичувальну пенсійну систему. У людей автоматично відраховуватимуть із заробітку певну суму, яка щорічно зростатиме.

— Я проти такого, — каже Кушнірук. — В українських реаліях система неефективна, бо накопичені кошти в країні нікуди інвестувати. Немає стабільних підприємств. Також змінюється економічна структура й немає певності, що накопичувальна системи працюватиме стабільно.

Потрібно зменшити обов'язкові внески до пенсійної системи. Щоб люди платили 10 відсотків мінімальної заробітної плати. Щодо накопичування — українцям треба дати податкові пільги й можливість збирати кошти в бажаній формі.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонерів поменшало на 200 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути