вівторок, 30 жовтня 2018 06:20

Пенсіонери знайшли на городі старовинні монети

У селі Грозине Коростенського району Житомирської області Раїса та Анатолій Піндаки знайшли скарб — 90 срібних чеських монет XIV–XV ст. Подарували їх музею.

— Сусідка віддала нам клаптик землі, який уже давно не обробляла. Ми зорали його, щоб потім посадити городину, — розповідає 72-річний Анатолій Піндак. — Увечері Раїса вибирала пирій і знайшла маленькі сині шайбочки. Подумала, що то ґудзики, кинула пару штук у кишеню й пішла до хати. Уже вранці роздивилися, що то монети.

Оглянули місцину і натрапили на розбитий глечик зі скарбом.

— Монети дуже тоненькі, менше міліметра, — про­довжує Анатолій Олександрович. — Усі були в блакитному нальоті. З одного боку викарбуваний лев, а з іншого — якісь два написи. Виявилося, що це празький грош. Ними розраховувалися по всій Європі та в Україні 700 років тому.

Історики припускають, що скарб міг належати місцевому старості Грозі, який жив там на межі XIV–XV ст. На ті часи це були величезні гроші. За одну монету можна було купити корову.

— Таку суму могла мати лише дуже заможна людина — чиновник чи купець. Ми все повзнавали за ті гроші — ходили в місцеві музеї, дивилися в інтернеті, — говорить Піндак. — З'ясували, що в музеях справжніх таких монет немає, лише муляжі. Тому вирішили подарувати їм. Гроші не наші, не можемо залишати їх собі. До того ж монети зношені, метал окислився. Багато б за них не вторгували.

Вчинок пенсіонерів вразив істориків. Кажуть, уперше за десятки років люди добровільно передали знайдений скарб музею. Нині монети у музейному сховищі, їх вивчають.

— Історичні знахідки рідко потрапляють у музеї, адже зараз багато чорних археологів. Чеські гроші були у вжитку в різних районах України. Подібні монети знаходили й раніше, проте не в такій кількості, — каже директор Коростенського краєзнавчого музею Володимир Польгуй, 58 років. — Гроші та прикраси в XIV столітті ховали часто, бо часи були нестабільні. Зараз вартість цих монет — близько 150 гривень за одну.

Музейники обшукали город із металошукачем, але більше нічого не виявили.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери знайшли на городі старовинні монети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути