Ексклюзиви
понеділок, 23 липня 2007 00:00

Пам"ятник даїшникові продають за двадцять тисяч

Кам"яний інспектор ДАІ має 1,75 м заввишки. На гладкому інспекторові ледь сходиться кітель. На грудях — два ордени з написами: "Втікає — стріляй" і "Дають — бери", на кашкеті — "Дай". У правій руці тримає жезл. Із лівої кишені виглядають купюри — 10 і 20 грн.

Такий пам"ятник даїшникові півроку тому виготовив 52-річний скульптор Олег Рябо з міста Комсомольськ Полтавської області. Про увіковічення образу усно домовлявся з колишнім мером Олександром Поповим. Пам"ятник досі стоїть у майстерні автора. Міськрада не має коштів на його встановлення.

— Якось у велику спеку я їхав до Дніпропетровська. Між райцентрами Царичанкою й Кобеляками на узбіччі зупинився відпочити, — розповідає автор. — Там і зустрів прообраз цієї скульптури. Змалював його майже один в один. Навіть значок про отримання вищої освіти на кітель причепив. Інспектор сказав, що вони такі зазвичай купують.

Готова скульптура не сподобалася працівникам обласного УДАІ. Там запропонували прибрати ордени й купюри. А міська влада каже, що ніяк не може знайти грошей і місця для пам"ятника.

— На нього планувалися кошти з міського бюджету розвитку, — зазначає нинішній мер Комсомольська Сергій Супрун. — Та ми вирішили спрямувати ці гроші на газифікацію мікрорайону Низи.

Місяць тому ввечері до майстерні Рябо вбігли троє чоловіків. Із криком "Бий ДАІ" звалили скульптуру на підлогу й копали її ногами. Інспектор тріснув на животі. Майстер одразу виправив ушкодження. Нині шукає покупця. Просить за роботу 20 тис. грн.

У Комсомольську дев"ять пам"ятників, зроблених Олегом Рябо. У центрі міста з каналізаційного люка виглядає сантехнік із ключем у руках. Неподалік стоїть кам"яна бабуся, яка продає соняшникове насіння. Це єдине місце, де торговок не ганяють правоохоронці.

Зараз ви читаєте новину «Пам"ятник даїшникові продають за двадцять тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути