вівторок, 23 січня 2018 00:35

Від кору померла нещеплена дитина

18 січня в Березівському районі Одеської області від кору померла дитина, яка не мала щеплення. Це третя смерть від інфекції з початку року. Раніше померли 30-річна одеситка та 5-річний хлопчик з Білгород-Дністровського району Одещини, який хворів на муковісцидоз. Уроджене ­захворювання погіршило протікання кору. Про це повідомили в Одеській обласній адміністрації.

Специфічного лікування кору немає, але хворобі можна запобігти. Єдиний надійний спосіб захиститися — вакцинація. Серед щеплених немає жодного смертельного випадку.

— Найстрашніше, коли половина людей вакциновані, а половина — ні. Тоді починають хворіти ще й дорослі. А в них хвороба протікає значно важче, — каже Уляна Супрун, виконувач обов'язків міністра охорони здоров'я.

Проблеми із захворюванням на кір є і в Європі, говорить Супрун. Від початку 2016 року в ЄС було зареєстровано 48 смертей від цієї інфекції. Найбільше людей захворіло в Румунії, Італії, Німеччині. Причина — недостатнє охоплення вакцинацією. 87% із тих, хто захворів із 1 листопада 2016-го до 31 жовтня 2017-го, не мали щеплення від кору або отримали лише одну дозу вакцини з двох необхідних.

— Рівень вакцинації має бути 98 відсотків. Тоді вірусу ніде буде циркулювати, — зазначає Уляна Супрун.

Міністерство охорони здоров'я планує посилити відповідальність за відмову від вакцинації, як це зроблено в усьому цивілізованому світі.

На початок року в установах охорони здоров'я було 516 тис. доз вакцини. Недостатня її кількість — у Кіровоградській, Рівненській, Житомирській, Одеській, Івано-Франківській областях і в Києві. Для них міністерство доставляє вакцини з інших регіонів.

Зараз ви читаєте новину «Від кору померла нещеплена дитина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути