вівторок, 28 лютого 2012 06:30

Ользі Степці перед вибухом снився розламаний зуб

Автор: фото: Наталія БОНДАР
  Чоловік розбирає завали на місці будинку Ольги Степки в райцентрі Гадяч на Полтавщині. Дім рознесло вибухом газу. Дочка й зять потрапили до лікарні з опіками
Чоловік розбирає завали на місці будинку Ольги Степки в райцентрі Гадяч на Полтавщині. Дім рознесло вибухом газу. Дочка й зять потрапили до лікарні з опіками

Близько 20.00 у суботу, вибухнув будинок у пров. Дніпродзержинського у місті Гадяч Полтавської області. Це сталося через витік газу із газопроводу. Подружжя Олександр Малохатько, 23 роки, та 22-річна Вікторія Степка потрапили в лікарню з опіками.

Уранці в понеділок троє чоловіків розбирають завал із цегли, блоків, шматків дощок. Уламки відрами виносять на город за хату. Метрів за 20 працівники газової служби схилилися до газового колодязя. Перевіряють, чи він не загазований.

— Витік закрили, — каже один. — Але постійно вимірюємо приладом.

Перехожі роздивляються рештки будинку. Дорога вздовж вулиці перерита. У канаві видно газові труби.

— Ото бачите — жовтим замазано, кажуть, там газ витікав, — пояснюють місцеві.

Понівечений будинок належить 49-річній Ользі Степці. Вона живе з чоловіком, донькою, зятем, однорічним онуком і тіткою-інвалідом.

Господиня йде у двір до чоловіків, які розбирають завали.

— Погано. Сашка завтра вранці повезуть на Кременчук, — каже про зятя.

— А чого не в Харків?

— У Харків надо за свої гроші везти, а тут дають їхню спецмашину, кажуть безкоштовно. А лікарство все за наші гроші. Дочці трохи легше — просила бульйону зварити.

Ольга Григорівна веде до хати.

— Ми ні в чому не винні. Ось наш газовий котел, колонка, ванна, кухня. Що холодильник на боці лежить, так то його взривом відкинуло, — каже. — Я додому у хвилин 20 по шостій повернулася, була в сина. Дочка Віта готовила їсти. Тут сусідка прийшла, попросила, щоб її куртку в машинці постірали. Сидимо чекаємо, балакаємо. Онук прийшов до нас. Я йому й кажу: "Іди до бабусі на ручки". Це й спасло, — починає плакати.

— Бо як бабахнуло, холодильник відлетів, усі вікна повилітали, — каже Ольга Степка. — Донька Віта була у спальні. Зять Сашко з роботи вернувся, пішов переодягати футболку. Роздітий до пояса був, то його страшно обпалило, викинуло аж до зали. Віту спасло, що на дивані лежала, менше попеклася, але теж сильно. Обоє в реанімації. У Саші 75 процентів тіла попечено, у Віти — 25. У другій кімнаті моя тітка Варвара Козуб з інсультом недвижима лежала. Так біля її кроваті зі стіни кусок вирвало.

— Я передчувала, що буде біда, — продовжує Ольга Степка. — Весь тиждень погано спала. Снилося, що зуб під коронкою розламався, коронки зривають.

Перепрошує і йде годувати тітку. Потім везтиме онука до бабки — переляк виливати. Каже, усю ніч не спав, так злякався.

У будинку на п'ять кімнат із ванною та кухнею через вибух залишилися лише внутрішні стіни. Дах сповз на землю. Меблі знесли до гаража. Уціліло тільки те, що було в залі й на кухні.

До хати заходить співмешканець Ольги Григорівни Олександр Могильник, 43 роки. Розповідає, що вибух стався через витік на газопроводі.

— Газ накопичувався в подушці між стінами. Між блочиною і кирпичом, — пояснює. — А тоді й бахнуло. Приїхали еменесники, "скорая", газовики. Спочатку до нас у хату прибігли, стали газ перевіряти. А котел працює на фітільку. Я газ запалив, колонку, плиту. Усе працює. Зірвалося — у спальні. Я їм кажу, що зараз візьму факел і по трубах пройдуся. Учора з Полтави були. Чіплялися, чи не гріли ми щось балоном. А я їм пояснюю, що тоді б не так зірвалося.

Місцева влада запропонувала родині переїхати в гуртожиток нафтовиків. Виділили 1 тис. грн. Ті відмовилися від переїзду.

— Зараз у сусідів живемо. Міська рада нам кімнату запропонувала в гуртожитку. Там ніяких зручностей немає, а в нас мала дитина та лежача, — каже Ольга Степко.

Районна влада пообіцяла виділити гроші з резервного фонду на відбудову житла. Попередні висновки рятувальників — стався вибух газової суміші без подальшого горіння.

Зараз ви читаєте новину «Ользі Степці перед вибухом снився розламаний зуб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути