Ексклюзиви
неділя, 25 березня 2007 18:44

Олена Орлова виграла конкурс "Ерудит" серед нечуючих дітей

Автор: фото: Олександр ЧЕКМЕНЬОВ
  Вихованка Кислянської школи-інтернату для слабочуючих, що на Вінниччині, Олена Орлова хоче вступити до столичного університету імені Драгоманова на факультет дефектології
Вихованка Кислянської школи-інтернату для слабочуючих, що на Вінниччині, Олена Орлова хоче вступити до столичного університету імені Драгоманова на факультет дефектології

Минулого четверга в культурному центрі для глухих, що в Києві, відбувся Всеукраїнський конкурс "Ерудит". Його провели серед старшокласників спецшкіл-інтернатів для дітей з вадами слуху. Переможці отримали право на пільгове навчання у вищих навчальних закладах. Однак вступні тести та екзамени вони складатимуть разом із іншими абітурієнтами.

— Ми приїхали сюди по перемогу. Дівчата розуміють: якщо не виграють пільгове навчання, то більше шансів здобути освіту в них не буде, — розповідає вчителька української мови та літератури Кислянської спеціалізованої школи-інтернату для слабочуючих, що на Вінниччині, Оксана Антонова, 30 років. — Тому ми добре їх підготували.

У залі, де проходить змагання, зібралося багато дітей. Всі вони мають дефекти слуху та мовлення. Між собою спілкуються за допомогою мови жестів.

"Ерудит" розпочався виступом 4 переможців минулих конкурсів. Нині троє з них навчаються у ВНЗ Києва, а четверта працює майстром із манікюру.

Із 40 претендентів відбірний етап цьогорічного змагання  пройшли 16. Майже всі — дівчата. Перший тур конкурсу називався "Мій край — моя батьківщина". За 2 хвилини учасники мали розповісти про Україну. В другому турі відповідали на запитання за програмами улюблених шкільних предметів. А в третьому дітей перевіряли на знання історії існування Українського товариства глухих. У двох останніх етапах питання були нескладними.

— Нашим дітям викладають за спеціальною програмою. Вона значно слабша за звичайну шкільну. Наприклад іноземної мови вони не вивчають, — розповідає голова Українського товариства глухих Юрій Максименко, 68 років.

Найкраще відповідали 19-річна Люба Бойко та Олена Орлова, 17 років.

— У нашій школі вони активістки. І танцюють, і в"яжуть, і співають, і вишивають, — радіє Антонова. — Обидві хочуть вступити до університету Драгоманова на факультет дефектології.

Учителька просить не розпитувати учениць про їхні сім"ї. Коли говорить це, прикриває рота. Каже, діти вміють читати по губах.

— Дівчата — з неблагополучних сімей, живуть у гуртожитку. Не травмуйте їх, — пояснює Антонова.

Переможців конкурсу обирали понад годину. Багато часу пішло на складання таблиць та друк грамот, сказали члени журі.

Перші місця посіли Олена Орлова з Вінниччини та Ольга Пецьо з Теребовлянської школи-інтернату для глухих дітей, що на Тернопільщині. Кожній подарували по мобільному телефону. Другі місця дісталися Любі Бойко з Вінниччини та Плесток Іллі з Сімферополя. А треті розділили між киянкою Голлінською Мариною та Плецькою Христиною з Маріуполя.

Переможці мають шанс учитися у Київському та Львівському політехах, Національному педагогічному університеті імені Драгоманова, Київському національному університеті технології та дизайну та Київському державному технікумі легкої промисловості. 2004 року в цих навчальних закладах Міністерство освіти та науки виділило 50 місць нечуючим дітям для здобуття освіти.

Нині в Україні діє 32 школи для глухих дітей і 26 шкіл для слабочуючих.

Зараз ви читаєте новину «Олена Орлова виграла конкурс "Ерудит" серед нечуючих дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути