Ексклюзиви
середа, 19 березня 2008 07:04

Олена Багликова дістала з ковбаси папір, дріт і шпильку

Автор: фото: PHL
  Олена Багликова показує ковбасу, яку купила в м’ясному кіоску на ринку в Макіївці Донецької області
Олена Багликова показує ковбасу, яку купила в м’ясному кіоску на ринку в Макіївці Донецької області

Олена Багликова в м"ясному кіоску на ринку в Макіївці Донецької області купила ковбасу. Вдома дістала з неї нитки, обгортковий папір, металевий дріт і шпильку.

Про це повідомив Центр проблем стандартизації, сертифікації та якості. Минулого тижня вони провели виставку неякісних і фальсифікованих товарів, які виявили протягом року в результаті перевірок і випробувань.

На тестовому столі, окрім продуктів харчування, лежать перегорілі праски, кип"ятильники, підгузки, дитячий одяг, взуття, постільна білизна, посуд. Усі товари переважно китайського виробництва, є речі з країн ЄС і вітчизняних виробників. Третина продукції на українському ринку небезпечна для споживачів — такий висновок працівників науково-дослідницьких центрів "Укрметртестстандарту".

— Одяг для дорослих не підлягає обов"язковій сертифікації, тому ми його мало досліджуємо, — каже "ГПУ" Галина Некрашевич, 50 років, начальник лабораторії аналітичних досліджень і випробувань продукції "Укрметртестстандарту". — Одяг для дітей тестуємо лише той, що торкається тіла — шкарпетки, нижня білизна, колготки та одяг для немовлят. Виробники не хочуть витрачати кошти на перевірку товарів. Звертаються лише ті, кого змушує закон. Біда в тому, що неякісну продукцію візуально виявити неможливо.

Некрашевич не радить купувати фарбовану нижню білизну, особливо дитячу, та купальники:

— Фарба з них залишається на шкірі, щойно дитина зайде у воду. Те саме стосується кофточок, сарафанів. Зовні вони схожі на натуральний хлопок, а це стовідсотковий поліефір. Ми сподіваємося, що дитині буде комфортно ходити, а в цей час вона — в целофановому пакеті.

Найнебезпечніша ситуація з молочними та ковбасними виробами. Експерти виявляють ковбаси, в складі яких є генетично модифіковані організми. А ця продукція не має відповідного маркування.

— Генетично модифіковані організми — будь-який живий організм, ДНК якого була штучно змінена. І в природі такого організму не існує, — розповідає Руслан Голубець, 35 років, начальник лабораторії молекулярно-генетичних досліджень науково-дослідного центру випробувань продукції. — Наприклад, лікарська ковбаса: до її складу частіше входить соя. Згідно з технічними умовами, її додавати в ковбасу можна, але соя є генетично модифікована. Така продукція повинна мати маркування.

Генетично модифікованими організмами, за словами Голубця, можна назвати кукурудзу, картоплю, помідори. Такий товар повинен мати відповідне маркування. Бо він може викликати у споживачів алергічні захворювання, стійкість до лікарських препаратів.

Зараз ви читаєте новину «Олена Багликова дістала з ковбаси папір, дріт і шпильку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути