Ексклюзиви
четвер, 11 серпня 2022 00:10

Олексій Вадатурський намагався розблокувати експорт зерна

Автор: FACEBOOK.COM.COM/OLEKSIYVADATURSKYY
  Власник найбільшої української зерноторгової компанії ”Нібулон” Олексій Вадатурський загинув під час обстрілу Миколаєва
Власник найбільшої української зерноторгової компанії ”Нібулон” Олексій Вадатурський загинув під час обстрілу Миколаєва

Уночі 31 липня в Миколаєві окупанти влучили ракетою у приватний будинок героя України 74-річного Олексія Вадатурського — власника найбільшої української зерноторгової компанії "Нібулон". Господар із дружиною Раїсою загинули.

Олексій Вадатурський народився в селі Бендзари на Одещині. З 1991‑го очолював агрохолдинг "Нібулон", де зараз працюють майже 7 тис. людей. Підприємство вирощує сільськогосподарські культури, застосовує закордонні технології та високопродуктивну імпортну техніку. Вадатурський розвивав племінне тваринництво, будував кораблі.

— Олексій Опанасович багато чого зробив для Миколаївщини й України загалом, — каже голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. — Його внесок у розвиток аграрної та суднобудівної галузі — неоціненний.

Торік Олексій Вадатурський посів 15‑те місце в рейтингу найбагатших українців від видання Forbes Україна. Його статки оцінювали в $450 млн. "Нібулон" поставив абсолютний рекорд — відвантажив 5,64 млн т агропродукції до 38 країн.

— Маючи всі можливості, Олексій Опанасович не покинув країну, — каже мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. — Працював заради неї, до останнього залишався зі своїми людьми в рідному Миколаєві.

За час повномасштабної агресії окупанти розграбували зерносховища "Нібулону" в Херсо­ні, підбили буксир компанії й обстріляли елеватори.

Незадовго до загибелі Олексій Вадатурський збирався їхати в Туреччину, щоб обговорити експорт зерна з чорноморських портів в умовах війни.

З Олексієм Вадатурським і його дружиною Раїсою попрощалися 5 серпня в Володимирському соборі в Києві. Таке рішення ухвалили через високий рівень загрози обстрілів на півдні.

У подружжя залишився син Андрій.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Олексій Вадатурський намагався розблокувати експорт зерна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути