середа, 13 лютого 2008 07:05

Олександр Толбатов розробив рятувальний рюкзак для рибалок

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Олександр Толбатов показує рятувальний рюкзак для рибалок. Його виготовлення коштувало 53 гривні
Олександр Толбатов показує рятувальний рюкзак для рибалок. Його виготовлення коштувало 53 гривні

Черкаський винахідник 61-річний Олександр Толбатов позаминулої неділі зранку демонстрував на Дніпрі свій винахід "Рятувальний рюкзак" для рибалок. Випробував його в екстремальних умовах на воді.

— На прохання рятувальників я виготовив два рюкзаки для рибалок. В обох пластикові пляшки, наповнені пінопластом, — каже Толбатов.

Він надягає один рюкзак наперед, інший — назад. Прямує по льоду до води. Метрів за 50 від берега лід під ним провалюється. Толбатов падає в воду, ногами не відчуває дна. Тримається на поверхні. У руках тримає дерев"яні кілки з загостреними цвяхами. Підпливає до криги, хапається за неї, підтягуючись нагору. Далі повзе по льоду, піднімається й мокрий виходить на берег.

У рюкзаках до стінок прикріплені пластикові пляшки з пінопластом. На дні — дренажні дірки, щоб вода витікала.

— Це, щоб не було зайвого вантажу, коли рибак вилазитиме з річки. А в центр можна покласти провізію, рибацьке оснащення. Як буде рибка — то і її, — розповідає винахідник. — Рюкзак мені обійшовся у 53 гривні. А цей, типу солдатського, пошили в ательє за 15 гривень. У нього вмістилося десять дволітрових пляшок. Це умовних 20 літрів. А я спокійно плаваю і з 9 літрами. Тобто рибалка не потоне і з одним рюкзаком, а з двома може врятувати кількох людей.

Два роки тому Олександр Толбатов запатентував у Держдепартаменті інтелектуальної власності рятувальний жилет із пластикових пляшок і пінопласту. Його він використовує і для лікування. Близько десяти років чоловік моржує. До цього мав сім гриж на хребті. Сам розробив методику лікування за допомогою фізкультури у воді й масажу спини рятувальним жилетом.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Толбатов розробив рятувальний рюкзак для рибалок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути