Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 07:20

Окупанти знищили пам'ятники Голодомору

Із лютого 2014 року в Україні демонтують пам'ятки комуністичного минулого. Цього вимагає Закон про декомунізацію. Знесли понад п'ять тисяч скульптур і погрудь Леніна та інших вождів режиму. На окупованій території Донеччини та Луганщини цього не зробили.

— Памятники Ленину до сих пор стоят на центральных площадях в городах, — каже 56-річний Олексій Петрович з окупованого Харцизька. — Найбільше їх у Донецьку й Макіївці.

У січні 2016-го монумент Леніну в Донецьку намагалися підірвати невідомі. Пошкоджена стела та права нога. Бойовики спіймали двох чоловіків неподалік. Посадили до в'язниці, звинуватили в теракті.

Тут демонтують пам'ятки історії. Прибрали скульптуру "У перспективі", встановлену 2010 року у сквері біля Донецького українського музично-драматичного театру. На її місці камінчиками виклали прапор ДНР.

— Італійський художник Лоренцо Квін виготовив "У перспективі" у вигляді бронзової руки, що тримає кришталеву кульку, — каже 42-річна Інна Морозова з Донецька. — На п'єдесталі напис: "Ми живемо в крихкому світі, майбутнє якого — в наших руках. Кожен може зробити світ кращим, постарайтеся уявити його в перспективі".

2015-го бойовики знищили пам'ятник жертвам Голодомору та політичних репресій у місті Сніжне. Рішення ухвалили на засіданні народної ради ДНР. Назвали це "відновленням історичної справедливості". У травні 2016-го зняли меморіальну дошку жертвам репресій із фасаду Донецької консерваторії.

В окупованому Донецьку відкривають пам'ятники та стели вбитим бойовикам. На фасадах шкіл вішають гранітні таблички з іменами тих, хто там навчався.

— На кладбище "Донецкое море" поставили памятник Захарченко во весь рост (бойовика Олександра Захарченка ліквідували 31 серпня 2018 року. — ГПУ), — каже донеччанин 25-річний Сергій Коваленко. — На річницю вбивства там облаштували меморіальний комплекс із хрестом і двома білими ангелами. На честь Захарченка перейменували площу навпроти облдержадміністрації. На будівлі повісили дошку з його портретом. А біля "Донбас Арени" — бюст за 2 мільйони гривень.

На так званій алеї слави в Донецьку розмістили пам'ятники бойовикам Михайлу Толстих та Арсену Павлову на прізвиська Гіві та Моторола.

— Зроблені в одному стилі, — додає Коваленко. — Майже у всіх школах місцева влада встановлює меморіальні дошки бойовиків, які загинули під час боїв. 6 грудня торік в горлівській школі №35 зробили таку на честь Влада Недавнього.

У грудні торік у Донецьку відкрили другий пам'ятник російському співаку Йосипу Кобзону (помер 30 серпня 2018-го. — ГПУ). Поставили біля бюста Олександра Захарченка. Перший монумент звели за життя співака 2003 року.

— Через пам'ятники бойовикам окупанти трактують історичні події по-своєму, — каже історик 38-річний Станіслав Федорчук. — Створюють власних героїв і випадки, яких насправді не було. Навмисно вирізають історичні події з пам'яті. Окупаційні війська подають як захисників.

Усі скульптури, що з 2014 року поставили бойовики, — лише для місцевих. Вони породжують міфи. Наприклад, начебто Захарченко турбувався про своїх людей і військових. Цього не було.

Прославляють російських найманців

В окупованому Луганську встановили пам'ятник "російським добровольцям". Його зробила громадська організація "Ліга ветеранів локальних конфліктів" у лютому 2018-го.

— На ньому "вагнерівський хрест" — ним посмертно нагороджують убитих у бою найманців "Групи Вагнера". Є напис "За кров і хоробрість", як і на нагороді. Розмістили скульптуру в сквері "Молодої гвардії" в центрі міста, — каже 59-річний Андрій Валентинович із Луганська. — Це доводить — у нас прямий конфлікт із Російською Федерацією. Російські добровольці вдерлися на Донбас, хоча їх ніхто не просив. Такий самий пам'ятник відкрили і в Сирії. Зображає солдата зі зброєю, який захищає дитину. Насправді вони вбивають дітей.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти знищили пам'ятники Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути