пʼятниця, 29 грудня 2017 00:50

Один працівник змушений виконувати роботу за двох

З 1 січня 2017 року уряд збільшив мінімальну зарплату з 1600 грн до 3200 грн. За рік продукти подорожчали щонайменше удвічі. Кілограм м'яса торік у грудні коштував 75 грн, зараз — 130–150.

— Від збільшення мінімалки найбільше постраждали підприємці, які платили зарплату в "конвертах". Їм довелося більше грошей проводити офіційно або звільняти працівників, — каже економіст 41-річний Андрій Степановський. — Закрилися 20 відсотків ремонтних майстерень, перукарень, центрів краси й торговельних точок. На одеському ринку "7 кілометр" підприємці масово звільняли продавців. Магазини укрупнюють — беруть продавця на дві точки. У сервісних центрах, їдальнях, ресторанах працівників навантажують додатковою роботою. Один змушений виконувати роботу за двох. Юридичні контори переповнені підприємцями, які шукають спосіб зменшити виплати працівникам.

Ситуацію із безробіттям врятував дозвіл протягом трьох місяців працювати у Польщі. Українці частіше почали виїжджати на заробітки.

— У нас бракує кадрів. В Івано-­Франківську не можуть ­знайти працівників у жеки та на підприємства, — продовжує економіст. — Готові привозити людей із довколишніх сіл, але ніхто не хоче, бо в Польщі можна заробити уп'ятеро більше. Проблема поглибиться 2018-го. Через два роки уряд думатиме, як повертати українців. Зарплату доведеться піднімати вп'ятеро.

З 2018 року мінімальна зарплата має зрости до 3723 грн. Уряд не підтримав підвищення мінімалки до 4100 грн, як пропонував президент.

Зараз ви читаєте новину «Один працівник змушений виконувати роботу за двох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути