Ексклюзиви
четвер, 11 березня 2021 00:00

Назвали переможців Шевченківської премії

Лауреатів Національної премії ім. Тараса Шевченка оголосили 9 березня, в день народження Кобзаря. Переможці отримають по 200 тис. грн.

У театральній номінації кращим визнали спектакль "Верба" київського театру ім. Івана Франка. Його поставили за мотивами "Лісової пісні" Лесі Українки.

— Режисер Сергій Маслобойщиков у виставі навмисно вдався до брутального мінімалізму, — каже голова комітету Юрій Макаров, 65 років. — Перевернув атмосферу класичної драми. Дія відбувається не у первозданній пущі, а на лісопилці. Багато непомітної хореографії, коли артисти просто синхронно з'являються та зникають.

У літературній номінації переміг роман "Іван і Феба" письменниці Оксани Луцишиної. У творі йдеться про революцію на граніті 1990-го.

— Книжка про страх, що передається поколіннями, руйнує сім'ї. Описує Київ, Львів, Ужгород у момент розвалу СРСР, — говорить літературознавиця Тамара Гундорова, 65 років.

Автор: Vogue.ua
  "Архітектура голосу" — цикл із 19 концертів, кожен з яких відбувався в унікальному місці, зокрема київський стадіон НСК "Олімпійський”. Організовує музичне агентство “УХО”. Отримали Шевченківську премію
"Архітектура голосу" — цикл із 19 концертів, кожен з яких відбувався в унікальному місці, зокрема київський стадіон НСК "Олімпійський”. Організовує музичне агентство “УХО”. Отримали Шевченківську премію

У категорії "Публіцистика, журналістика" кращою назвали збірку есе "В ізоляції". Її написав колишній бранець російських терористів ДНР на Донбасі Станіслав Асєєв.

— Книжка вийшла ще до звільнення. Дає можливість дізнатися правду про окупацію, — говорить продюсерка радіо "Культура" Ірина Славінська, 32 роки.

Нагороду за найкраще візуальне мистецтво отримав Борис Михайлов, який зробив серію фото "Випробування смертю". За кіномистецтво — фільм Валентина Васяновича "Атлантида".

— "Архітектура голосу" — цикл із 19 концертів, кожен з яких відбувався в унікальному місці, — каже про переможця в музичній категорії головний редактор музичного інтернет-журналу live.Karabas Ігор Панасов, 45 років. — У Києві — це кінотеатр "Флоренція", НСК "Олімпійський", Планетарій, стадіон "Старт". Робили прем'єри творів іноземних та українських композиторів. Змінили класичну музику й залучили тих, хто зазвичай далекий від культури.

Церемонія нагородження відбудеться в Каневі на Черкащині 22 травня.

Зараз ви читаєте новину «Назвали переможців Шевченківської премії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути