четвер, 01 жовтня 2020 06:00

Найманці укріплюють позиції вздовж лінії зіткнення

Перемир'я на Донбасі запровадили опівночі 27 липня. Протягом вересня на фронті загинув один солдат і помер ще один, який чотири місяці лікувався від поранення.

Проросійські окупанти час від часу здійснювали поодинокі неприцільні постріли, провокували українських захисників.

Найгучнішим став обстріл позицій 10 вересня поблизу селища Шуми ­неподалік Торецька Донецької області. Бойовики заявили, що морські піхотинці з 503‑го батальйону облаштовують там нові позиції. Вимагали відійти, інакше обіцяли вибити силою. Морпіхи переконували, що нічого не будують. На підтвердження цього українська влада пропонувала провести там спільну з бойовиками інспекцію, але в останній ­момент відмовилися.

— Водночас бойовики продовжували вдосконалювати інженерно-фортифікаційне обладнання своїх позицій уздовж лінії зіткнення. На Попаснянському напрямку навіть зробили спробу просунутися вперед, — каже військовий експерт 47-річний Костянтин Машовець. — Основні зусилля зосередили на маскуванні позицій і їхньому інженерному устаткуванні, встановленні додаткових мінно-вибухових огорож.

ЗСУ зафіксували п'ять розвідувальних польотів російських безпілотників над лінією розмежування. Два літальні пристрої збили.

6 вересня від кулі снайпера загинув 49-річний Тарас Кубійович. Молодший сержант 14-ї бригади ім. Князя Романа перебував на посту біля взводного опорного пункту "Барс" поблизу села Кримське Новоайдарського району на Луганщині.

Тарас Кубійович родом із села Вільхівці Городенківського району на Івано-Франківщині. На фронт пішов добровольцем 2015 року. Був поранений, але повернувся на військову службу за контрактом. Звільнився 2018-го. Цьогоріч у травні уклав контракт знову.

Вдома залишилися мати, брат, сестра, дружина й донька.

28 вересня в лікарні помер 38-річний Костянтин Оверко, боєць 503-го батальйону морської піхоти.

Він отримав поранення в живіт 20 червня поблизу селища Південне неподалік Горлівки Донецької області. Внаслідок цього розвинувся жовчний перитоніт. З часу поранення переніс понад 30 операцій. У вересні його перевели до Національного інституту хірургії та трансплантології ім. Шалімова в Київ, де 23 вересня зробили чергову операцію.

Костянтин Оверко помер у лікарні, не витримало серце. Вдома у Запоріжжі залишилися дружина й донька.

У вересні Україна втратила чотирьох бійців під час лісових пожеж у Луганській області.

2 вересня живцем згорів у бліндажі головний сержант роти 25-ї десантної бригади Артем Бондаренко. Виносив військове майно, коли на нього обвалилися колоди укриття. Тіло знайшли наступного дня.

5 вересня під час лісової пожежі біля села Верхньоторецьке на Луганщині загинули бійці 46-го батальйону "Донбас" 38-річний Віталій Грицишин і Володимир Хоменко, 35 років.

Вогонь відрізав їхні позиції, і військові вирішили обійти пожежу "сірою зоною". Там обидва підірвалися на міні.

6 вересня біля селища Новгородського на Луганщині на невідомому вибуховому пристрої підірвалася авторозливна станція АРС-14. Водій машини 20-річний Антон Волков помер у лікарні наступного дня. Його напарник отримав опіки.

Небойові втрати за вересень:

Тарас Кравчишак, 25 років, із міста Дрогобич на Львівщині. Оперуповноважений з особливо важливих справ ГУ ДФС у Донецькій області. Застрелився на території частини фіскальної служби в Маріуполі. За версією слідства, здійснив один постріл у голову через подушку з табельної вогнепальної зброї. Поховали його в Дрогобичі.

Ярослав Червінський, 29 років, родом з Яворова на Львівщині. Боєць 14-ї бригади ім. Князя Романа загинув від вибуху гранати у бліндажі поблизу селища Новотошківське Попаснянського району на Луганщині. Вибух стався внаслідок необережного поводження.

Сергій Огінський, 20 років, родом із міста Долина Івано-Франківської області. Боєць 14-ї бригади ім. Князя Романа. Загинув від необережного поводження зі зброєю.

1 084 поcтріли зафіксувала на Донбасі Моніторингова місія ОБСЄ. За два місяці режиму тиші поранено лише одну цивільну особу — першого дня його дії, повідомила представниця СММ ОБСЄ у Краматорську Едріна Мілорд.

Зараз ви читаєте новину «Найманці укріплюють позиції вздовж лінії зіткнення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути