четвер, 22 листопада 2007 07:04

Найбільший пропускний пункт запрацює у Раві-Руській

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  На реконструкцію пункту пропуску Рава-Руська–Хребенне Євросоюз виділив десять мільйонів євро
На реконструкцію пункту пропуску Рава-Руська–Хребенне Євросоюз виділив десять мільйонів євро

Пункт пропуску "Рава-Руська–Хребенне" почав працювати з 3 листопада. На його реконструкцію Євросоюз надав позику 10 млн євро. Прикордонники кажуть, що цей пункт стане найбільшим у Європі.

Пункт пропуску — це триповерхова будівля, обшита синіми і сірими плитами.

— Там уже Польща, — 26-річний капітан Микола Марченко показує ставок за 100 м. — Щодня пропускаємо приблизно 1600 легкових машин, 100 вантажівок і 40 автобусів. Це утричі більше, ніж було раніше. Польські митники і прикордонники оглядають довше. Зараз ми пропустили на сто машин більше, ніж вони. Бачите: ці всі авта, що стоять за нашим пунктом, чекають своєї черги у поляків.

49-річний Юрій Назаренко нервово курить поряд із вантажівкою. Каже, щотижня возить із Польщі до Запоріжжя запчастини для автомобілів.

— Кожного разу дванадцять годин мінімум на кордоні стоїмо, — скаржиться чоловік. — Щось ремонтують, будують, а толку жодного. Ні туалету нема, ні де відпочити — кругом грязь.

Через дорогу від пункту пропуску зводять ще один такий самий будинок.

— Поки що працюємо на в"їзд і виїзд в одному приміщенні, — пояснює прикордонник. — До кінця року мають здати другу будівлю. Через неї машини в"їжджатимуть в Україну, а через цю виїжджатимуть. Раніше тут було шість смуг для авто, з Нового року буде 24. Коли завершимо роботи, можна буде пропускати по три тисячі машин за добу.

За 300 м від кордону — відремонтована будівля прикордонного відділу. У вівторок її урочисто відкривав голова Державної прикордонної служби України генерал-полковник Микола Литвин, 46 років.

— Навесні відкривали аналогічний відділ у Краковці. До кінця 2008-го всі прикордонні застави переведемо в такий формат, — запевняє він.

Цього року в Раві-Руській затримали 1,5 тис. порушників прикордонного законодавства, із них 42 — незаконні мігранти.

— Нещодавно наш собака виявив дві пневматичні гвинтівки. Їх в розібраному стані хотіли ввезти на територію України, — каже кінолог, прапорщик Віктор Мархєва, 30 років. — Усього у відділі 24 собаки: німецькі вівчарки, лабрадори, кокер-спаніелі, фокстер"єри. Вони навчені шукати вибухівку, зброю, наркотики.

Реконструкція пропускного пункту обійшлася в 2 млн грн бюджетних коштів.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший пропускний пункт запрацює у Раві-Руській». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути