субота, 14 червня 2008 07:11

Найбільший дзвін на собор підняли в Одесі

Автор: фото: PHL
  Дзвін вагою 14 тонн на кафедральний Спасо-Преображенський собор в Одесі піднімали 27 хвилин
Дзвін вагою 14 тонн на кафедральний Спасо-Преображенський собор в Одесі піднімали 27 хвилин

14-тонний дзвін підняли на кафедральний Спасо-Преображенський собор в Одесі у вівторок. У цей час кілька сот людей на площі перед храмом замовкають. Зупиняються автомобілі й громадський транспорт.

— Підняття найбільшого в Україні дзвона — складне інженерне завдання. Діаметр виробу на чотири сантиметри менший, ніж ширина арки ярусу, де його встановлено, — каже Василь Ієремія, голова Чорноморського православного фонду, який здійснює відновлення собору.

За допомогою крана дзвін підносять на висоту 25 м і встановляють на металеву платформу біля вікна. Потім лебідкою затягають усередину. В роботі задіяно майже 40 осіб.

— Я неодноразово брав участь у майже ювелірних будівельних операціях, — розповідає 34-річний кранівник Дмитро Бургаз. — Але з дзвонами справи не мав. Це була непросто робота... Відчуваю щось таке, що пояснити не можна.

Дзвін відлитий за спеціальним замовленням на заводі у Воронежі. Він на 4 т легший за свого попередника, знищеного з першою будівлею собору 1936 року за розпорядженням обкому КПУ. Перший раз його намагалися підняти 25 травня, в день 200-літнього ювілею собору. Але з технічних причин операцію перенесли.

Дзвін звучатиме лише в урочистих випадках. Управляти 250-кілограмовим язиком буде дзвонар. Раніше встановлені в соборі 23 дзвони працюють за допомогою комп"ютерної програми.

Одеський кафедральний Свято-Преображенський собор заклали 1794 року. Відновлення почалося 1999-го. Закінчення робіт і відкриття собору заплановані на 19 серпня — храмове свято.

Зараз ви читаєте новину «Найбільший дзвін на собор підняли в Одесі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути