пʼятниця, 30 червня 2017 07:55

Найбільше від кібератаки постраждала Україна

27 червня комп'ютерний вірус "Петя.А" за годину паралізував роботу банків, Кабінету міністрів, комунальних підприємств та транспорту по всій Україні. Зашифрував дані на комп'ютері та вимагав сплатити $300 за їх розшифрування.

Першими об 11:30 про атаку повідомили Київенерго й Укренерго. Комп'ютери компаній самотужки перезавантажилися. Потім на екрані з'явилося повідомлення: "Ви стали жертвою вірусу-здирника "Петя.А". Нижче — пропозиція про викуп усіх даних за електронну валюту біткоїн.

Протягом години подібні повідомлення з'явилися на комп'ютерах Укрпошти, Кабінету міністрів, Укргазвидобування, Укртелекому, Укрзалізниці та приватної клініки "Борис".

У гіпермаркеті "Ашан" та торговельному центрі "Караван" неможливо було розрахуватися банківською карткою.

— Приїхали вранці в "Ашан" на закупки. За дві години набрали продуктів і речей десь на три тисячі. Прийшли на касу, а нам кажуть: "Розрахунок тільки готівкою". Вірус поклав банківську систему, яка їх обслуговує. Довелося викласти з гаманця майже все. Донька в метро не могла пройти через турнікет із банківською карткою, — каже киянка Юлія Сушка, 44 роки.

"Нова Пошта" зупинила доставку. Роботу відновила ввечері.

Близько 16:00 стало відомо, що від вірусу постраждала система моніторингу радіації на Чорнобильській атомній електростанції. Співробітники вручну міряли радіаційний фон. Систему відновили. В аеропорту "Бориспіль" не працювали сайт і табло з розкладом рейсів.

У Кіберполіції кажуть, що вірус поширився через програму для звітності та документообігу "M.E.doc.".

— Це програмне забезпечення має вбудовану функцію оновлення. Усе перезапустилося о 10:30. Вірус розповсюджувався за допомогою вразливості у протоколах самої системи, — каже Ярослав Тракало, 35 років, голова департаменту зв'язків з громадськістю МВС.

У компанії, яка розробляє програму, стверджують — у версії пакету оновлень усі файли перевірили на будь-які віруси.

— Він використовує спеціальне маскування, тому його неможливо знайти. Не факт, що антивірусні системи правильно спрацювали, — каже Єгор Аушев, керівник проекту "Кібергвардія".

Ще один шлях зараження комп'ютерів — відкриття шкідливих додатків, надісланих на електронні адреси.

З початку 2016-го "Петя.А" неодноразово видозмінювався. Існують версії з жовтим оформленням екрану з вимогою викупу. Є такі, де назва вірусу не вказана.

— "Петя.А" не просто краде ­паролі чи знищує інформацію. Його суть — зашифрувати її. Розшифрувати майже неможливо. Хіба потрібно мати резервні копії системи і зберігати їх на окремому сервері без доступу до мережі, — каже спеціаліст з комп'ютерної безпеки Євген Сенко, 34 роки. — Ще одна особливість — постраждали комп'ютери на операційній системі "Віндовс". У ній знайшли дірки, в які може пролізти вимагач. Коли була атака місяць тому, "Майкрософт" швидко оновив і закрив ті дірки. А тепер вірус модифікували під Україну і знову вдарили.

— Україна найбільше постраждала від вірусу "Петя.А", бо більшість її користувачів користуються неліцензованою операційною системою "Віндовс", — говорить Нік Білогорський, співзасновник компанії "Сайфор", працівник Кремнієвої долини у США. — Встановлено, що цей вірус — російський. Українці постраждали від нього невипадково. Для атаки спеціально обрали 27 червня, переддень Дня Конституції.

Фахівці з кібербезпеки СБУ і Національної поліції на ключових інфраструктурних об'єктах допомагають системним адміністраторам відновити роботу комп'ютерних мереж. Іншим радять не відкривати вкладення у підозрілих листах від незнайомих адресатів.

28 червня НАТО оголосило про створення спеціального фонду допомоги Україні в посиленні її захисту від кібератак.

— Альянс створив трастовий фонд для фінансування відповідних програм, щоб допомогти Україні покращити її кіберзахист, — каже генсек НАТО Єнс Столтенберґ.

208  640 гривень або $8000 перерахували через 7 год. після початку вірусної атаки на пов'язаний із хакерами біткоїн-гаманець. Інформації про відновлення доступу до файлів після оплати немає.

Зараз ви читаєте новину «Найбільше від кібератаки постраждала Україна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути