Ексклюзиви
середа, 03 грудня 2008 17:05

На Введення святять воду

Сьогодні православні та греко-католики відзначають одне з найбільших церковних свят — Введення в храм Пресвятої Богородиці.

За біблійною історією, цього дня батьки Богородиці Марії віддали 3-річну доньку на служіння Богу. Таку обіцянку вони дали, коли були бездітними. У храмі Марія перебувала аж до заручин із Йосипом.

У народі свято зветься ще Введінням або Ввидінням. Вважалося, що того дня Бог відпускає душі праведних подивитися на своє тіло. Звідси й назва — "видіння".

Від Введення до Благовіщення (7 квітня) заборонялося копати землю. Також вірили: якщо цього дня першим до хати зайде хлопець, та ще й із грошима — до добра. Якщо старий або хворий, особливо жінка, то це віщувало нещастя.

Подекуди на Введення святили воду. Брали її там, де в одну водойму зливаються відразу три. Спочатку воду проливали через вогонь, а потім пили від хвороб і зурочення. Жінки на Введення мастили коров"яче вим"я маслом, аби було багато молока.

Зараз ви читаєте новину «На Введення святять воду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути