пʼятниця, 16 червня 2017 05:45

На права здаватимуть за новими правилами

З 19 червня екзамен на отримання посвідчення водія склада­тимуть за новими білетами і під наглядом відеокамер. Експертна комісія ­сервісного центру Міністерства внутрішніх справ розробила 2,5 тис. нових запитань.

Завдання для різних категорій посвідчень відрізнятимуться. Майбутніх водіїв легковика не запитуватимуть про швидкість руху вантажівок чи глибину протектора на шинах фури.

У білети додали питання щодо особливостей оформлення аварій, юридичної відповідальності водіїв і штрафів. Видалили вже неактуальні.

Екзаменований отримає 20 запитань, які комп'ютер добере в довільному порядку. Досі їх змінювали вручну. Камери фіксуватимуть, хто не відповідає чи помиляється більше двох разів. У подальшому таких не допустять до практичного іспиту. Їм не дадуть водійське посвідчення.

— Півстоліття ми складали на права за одними і тими ж білетами — харківськими або київськими. Вони застаріли. Будувалися так, щоб заплутати водія, а не перевірити, як він знає правила, — каже експерт із безпеки дорожнього руху 56-річний Володимир Караваєв. — Камери відеонагляду покращать ситуацію з іспитами. Раніше їх вже встановлювали в екзаменаційних класах. Після того успішність складання теоретичних екзаменів зросла на 30 відсотків. Очевидно, екзаменатор, який мав доступ до всіх комп'ютерів, маніпулював результатами.

Нововведення не усунуть усіх недоліків у проходженні тестів.

— Є проблеми з картинками до запитань. Вони повинні відтворювати те, що видно з місця водія. А показують вигляд збоку чи зверху, — говорить експерт. — Практична частина іспиту, згідно з європейськими нормами, має тривати не менше 45 хвилин. А в нас — максимум 3 хвилини.

Зараз ви читаєте новину «На права здаватимуть за новими правилами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути