вівторок, 16 січня 2018 07:00

На Подолі зруйнували пам'ятку культурної спадщини

Невідомі 7 та 8 січня розбирали два історичні будинки на вул. Хорива, 2. Вони входять до переліку пам'яток культурної спадщини місцевого значення.

— Працювали близько 15 осіб. Розбирали вручну і краном. Почали з горішніх поверхів обох будинків. Потім — перестінки й перекриття. Роботи тривали і вночі. Напевне, спочатку випалювали несучі дерев'яні балки, бо біля будівлі валялася обгоріла цегла, — говорить 22-річний Дмитро Перов із громадської організації "Зелена хвилина". — Ми заявили в поліцію, але копи казали: не вистачає патрулів. Тоді ми написали заяву про кримінальне правопорушення. Поліцейські з'явилися 11 січня. Руйнувати будівлю припинили.

Компанія "Конвалія-нерухомість" має рішення суду про виключення будівель із переліку пам'яток, кажуть у КМДА.

— Будівельна мафія захоплює будинки. Доводить їх до руйнування, підпалює, трощить стіни. Потім отримують висновок, що будівля не має цінності. Зносять її, і на тому місці зводять житловий чи офісний комплекс, — розповідає голова громадського об'єднання "Київське віче" Олена Терещенко-Єскіна, 39 років. — Зазвичай бездіяльність поліції в таких випадках свідчить про домовленість із забудовником. Мають втрутитися державні та комунальні установи, які несуть відповідальність за збереження об'єктів культурної спадщини. Доки культура не стане пріоритетом у державній політиці, не буде належного фінансування й адекватного покарання за злочини, ситуація не зміниться.

1867-го садиба належала родині купців Барщевських. Потім там була бакалійна крамниця, бублична, кондитерська, завод штучної олії фірми "Перемога" та його склад, майстерня з ремонту взуття й різьблення по дереву, фабрика цукерок.

Зараз ви читаєте новину «На Подолі зруйнували пам'ятку культурної спадщини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути