Ексклюзиви
четвер, 25 жовтня 2007 07:13

На хаті Сковороди ремонтують очеретяний дах

Наприкінці жовтня в райцентрі Чорнухи на Полтавщині відкриють садибу-музей філософа Григорія Сковороди, яка була на ремонті.

— Очеретяний дах протікав. Капітальний ремонт не робили з 80-х років, — розповідає завідувач Літературно-меморіального музею ім. Сковороди Микола Соляник, 39 років.

На місці хати батьків філософа 1972 року з глини та дерева відтворили українську садибу XVIII ст. з плетеним тином, клунею, коморою та криницею-журавлем.

— Перекривати дім запросили майстрів із Кобеляк. Новий очерет заготовили в Чорнухах, — каже Соляник.

У хаті Сковороди є рушники, посуд, меблі ХVIII–XIX століть.

— Жодних муляжів, — хвалиться Микола Соляник. — Є дерев"яна колиска кінця XIX століття. У клуні старий сільський реманент.

60 тис. грн на ремонт будівлі виділено з районного бюджету.

Цього року Чорнухи перемогли у Всеукраїнському конкурсі проектів розвитку місцевого самоврядування. Представляли програму розвитку в селищі туризму. Виграли грант — 195 тис. грн. Гроші райцентр отримає наступного року.

— Біля садиби Сковороди розіб"ємо алеї, висадимо дерева, квіти, — говорить голова Чорнухинської районної ради Микола Кривчун, 55 років. — Назвемо "Сад божественних пісень" за назвою його збірки. Хочемо збудувати котельню біля музею, відремонтувати приміщення старої церкви та відкрити там картинну галерею. А також випустити два путівники по Чорнухинщині.

Зараз ви читаєте новину «На хаті Сковороди ремонтують очеретяний дах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути