Ексклюзиви
четвер, 06 вересня 2007 07:01

На будівництві станції метро загинув робітник

Автор: фото: Світлана ЗОЗУЛЯ
  На станції метро Олексіївська у Харкові 51-річного робітника Веніаміна Повзанюка присипало ґрунтом. Чоловік мав 30 років досвіду роботи під землею
На станції метро Олексіївська у Харкові 51-річного робітника Веніаміна Повзанюка присипало ґрунтом. Чоловік мав 30 років досвіду роботи під землею

51-річний Веніамін Повзанюк приїхав до Харкова на роботу з Луганської області. Будував станцію метро Олексіївська — проблемний довгобуд, який днями відвідував міністр транспорту України Микола Рудьковський. У вівторок Повзанюка присипало ґрунтом. Коли приїхали медики "швидкої", він уже помер.

Веніамін із 20 років працював на шахтах, а шість років тому розлучився з дружиною й змінив місце проживання та роботу. Поселився в гуртожитку.

— Гарний був чолов"яга, роботящий. Ми вже давно працюємо разом. Ще зранку спілкувалися, сміялися. Він любив рибалити, розказував, як на вихідних виїжджав на річку, — згадує 50-річний робітник Іван.

Друзі розповідають, що Веніамін міг уже бути на пенсії, бо заробив "підземний" стаж. Але роботу не кидав. У тунельному загоні N15, де він загинув, працював майже рік.

У вівторок о 10.30 Веніамін із п"ятьма іншими робітниками рівняв ґрунт на стінці тунелю відбійним молотком. Потім стіну мали укріпити дерев"яними колодами.

— Ми стояли трохи далі від нього. Раптом почули хлопок і зойк. Повернулися, а він засипаний землею майже весь. Почали відкопувати. Він ще дихав, але нічого не міг сказати. Викликали "швидку", робили штучне дихання, та марно. Коли приїхали лікарі, він уже був неживий. У нього була зламана шия. Каміння й глина летіли з 4-метрової висоти, — розповідає 47-річний бригадир Валерій.

Чому зі стіни обвалився ґрунт, поки що ніхто сказати точно не може. Стався нещасний випадок, чи мала місце халатність, з"ясовують експерти  державного гірничого нагляду.

Веніамін Повзанюк мав 30 років досвіду роботи під землею. Тепер його звинувачують у порушенні правил безпеки.

— Не треба було йому туди лізти. Він мав спочатку зверху спустити на те місце кріплення, тоді обережно обібрати ґрунт, який висів, підрівняти його, — вважає начальник служби охорони праці "Харківметробуду" Валентин Моторін.

Станцію з робочою назвою Олексіївська будують уже кілька років. Її мали здати цього року 23 серпня, на День міста. Однак грошей держава виділила недостатньо, і будівельники не вклалися в термін. Три тижні тому міністр транспорту Микола Рудьковський обіцяв усе ж таки запустити станцію 2007-го.

За статистикою держінспекції з охорони праці, у середньому за рік на будівництві метро травмуються одна-дві людини. Та смертельних випадків не пам"ятають за останні 13 років.

Травматизм та смертельні випадки на будівництві — проблема, що стає в Україні дедалі більш помітною. Скажімо, лише в Києві від виробничих травм щороку гине 50 людей. Улітку в столиці закрили 120 будівельних майданчиків, на яких виконроби порушували правила техніки безпеки. Люди працювали без касок, часом узагалі без досвіду роботи.

Лише про одну з 18 травм складають акт як належить. Тим часом потерпілим за законом належать різноманітні компенсації — від виплати 5-річної зарплати до оздоровчих путівок.

Директорів підприємств, де люди зазнають травм, штрафують на 153 грн.

Зараз ви читаєте новину «На будівництві станції метро загинув робітник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути