Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2007 07:08

На бойківське весілля президент прилетів вертольотом

Автор: фото: Микола Лазаренко
  Віктора Ющенка вітають хлібом-сіллю на фестивалі ”Бойківські фестини”
Віктора Ющенка вітають хлібом-сіллю на фестивалі ”Бойківські фестини”

— Бойків можна вирізнити серед інших по щирості. Це веселий народ, — каже 76-річний скрипаль Федір Макух із села Михайлівка Нововоронцовського району Херсонської області. — Народився я в селі Журавин на Стрийщині. У 1951 році все наше село переселили на південь.

Музик із Михайлівки спеціально запросили на четвертий фестиваль "Бойківські фестини". Проходив він минулими вихідними на Співочому полі поблизу села Явора Турківського району на Львівщині.

Сцена, на якій виступають фольклорні колективи, стоїть посеред великої галявини. Навколо намети народних умільців. Трохи збоку продають пиво, шашлики, фрукти. Ще далі розбили намети прихильники "Нашої України" та БЮТу. Біля останніх особливо багато людей. Купують футболки з написами "Я кохаю бютівця" і "Я вийду заміж за бютівця".

У суботу на фестини завітав президент Віктор Ющенко, 53 роки. Разом із дружиною Катериною він прилетів із Яремчі вертольотом. Місцеві жителі розповідають, що до його появи готувалися — за три тижні почали дороги латати, тракторами все Співоче поле скосили.

Коли президент піднімається на сцену, з неї прудко спускаються співачки з села Нижнє Висоцьке. У цей же час із-за сцени сурмить на трембітах ансамбль "Дримбарі". 57-річний Мирон Сверлович каже, що 150-літні інструменти добряче пошарпані, бо "лежали у якійсь загаті, адже в останній час непотрібні були".

— Дорогі українці, брати і сестри, українська громадо! — говорить президент зі сцени. — У ХХІ столітті держави, як правило, падають не від того, що допускаються мілітарні агресії. Люди забувають свою мову, потім культуру, звичаї. Так втрачається територіальна цілісність держави.

Після промови аматорський колектив із села Вовче показує для Ющенка інсценізацію бойківського весілля. Тоді президент іде оглядати вироби народних умільців. Навколо нього збирається юрба.

— Пані Катерино, допоможіть нам дзвони повернути з Польщі, — звертається до дружини президента літня жінка у синій кофтині. — Десять років питаємося забрати наші дзвони. Коли нас виселяли в село Дудчани на Херсонщині, ми закопали їх, щоб не знищили. А тепер поляки не дають.

— Я нічого про це не знаю, — відповідає Катерина Ющенко. — Передам президентові.

Інша жінка тисне їй руку і плаче. Охоронці насилу проводять президента з дружиною до машини. Через кілька хвилин з-за пагорба піднімається їхній гелікоптер.

— Таки маю фото, — радіє чоловік у вишиванці й кепці з емблемою БЮТу. — Доки президент дивився весілля, я сів ззаду, а якийсь хлопець сфотографував.

Наступного дня президент побував на ще одному святі — закривав XVII Міжнародний гуцульський фестиваль у Яремчі Івано-Франківської області. У містечку утворилися затори на 10 км. Дістатися до центру можна було за 3 години в об"їзд. Деякі водії залишали машини та йшли пішки.

Сріблястий "Рендж Ровер" Віктора Ющенка під"їхав до сцени фестивалю на міському стадіоні. Поки президент піднімався, з натовпу чулися заклики поговорити з народом. До людей на кілька хвилин підбігла Катерина Ющенко.

Після виступу президента музиканти зіграли гуцульських пісень. За годину Ющенко із сім"єю відправилися до власного будинку на території Яремчі.

Зараз ви читаєте новину «На бойківське весілля президент прилетів вертольотом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути