пʼятниця, 23 червня 2017 06:55

Музей жертв Голодомору сховають у схилі Дніпра

На столичній вулиці Лаврській, 3 на схилі Дніпра зведуть музей пам'яті жертв Голодомору. 21 червня містобудівна рада схвалила пропозицію. Музейна частина з'явиться нижче меморіалу "Свіча пам'яті". На допрацювання проекту Кабінет міністрів цьогоріч виділив 14,25 млн грн.

Музей планували звести 2006-го, коли почалося спорудження Меморіального комплексу. Але побудували тільки "Свічу памяті" та алею Чорних дощок із назвами 14 тис. сіл, де були жертви Голодомору. Подальшій реалізації проекту завадила позиція керівництва держави.

6 жовтня торік Кабінет міністрів прийняв постанову №754 про продовження будівництва музею, а київська влада виділила земельну ділянку. Ініціативу підтримав президент Петро Порошенко.

Перший проект комплексу передбачав зведення повноцінного приміщення на схилі. Але сьогодні розглядають варіант, щоб сховати будівлю в урвищі на Дніпровському узвозі. Це не порушить ландшафту берега Дніпра.

— Змінився час, змінилося сприйняття українцями своєї історії. Тема Голодомору-геноциду українського народу стала, з одного боку, виразнішою на тлі війни з Росією. А з другого — об'єднуючою. Понад 80 відсотків громадян єдині у трактуванні того, що це був спланований геноцид української нації, — каже колишній віце-прем'єр Іван Васюник, 57 років, член Громадського комітету зі вшанування пам'яті жертв Голодомору.

У музейній частині обладнають зали експозицій, конференц-зал, кінотеатр і технічні приміщення. Має бути другий вхід на Дніпровському узвозі й парковка. Через проїжджу частину перекинуть пішохідний міст та алею, яка вестиме до музею.

Зараз ви читаєте новину «Музей жертв Голодомору сховають у схилі Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути