Ексклюзиви
вівторок, 19 березня 2019 07:25

"Ми принесли себе в жертву"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Рух добровольців виник, бо не було регулярної армії. Зараз ми її маємо, каже Євген Дикий
Рух добровольців виник, бо не було регулярної армії. Зараз ми її маємо, каже Євген Дикий

— Роль добровольців була ключовою на першому етапі російсько-української війни. Вони навесні і влітку 2014-го врятували Українську державу, — каже 45-річний Євген Дикий, колишній командир роти у добровольчому батальйоні "Айдар".

Із початком 2014 року в добровольчі батальйони вступили майже 20 тис. бійців. Після коротких навчань відправилися на Донбас воювати.

Із 2017-го 14 березня в Україні відзначають День добровольця.

— Нашу армію свідомо робили небоєздатною. Жоден з урядів незалежної України не передбачав, що військо буде воювати, — продовжує Дикий. — Усі плани Росія будувала, виходячи з цього. Але не врахувала людський фактор — що з'явиться потужний добровольчий рух. Він зупинив наступ ворога на час, доки нашу регулярну армію створювали майже з нуля.

Добробати переламали громадську думку. Країна повірила, що у протистоянні з росіянами ми не приречені програти. Якщо є достатня кількість об'єднаних одною ціллю "божевільних", ми дамо ворогу відсіч і навіть зупинимо його. Керівництво країни теж позбулося песимізму. І припустило, що ми здатні воювати з Росією на рівних. Українська влада скористалася паузою, яку дали добровольці, і шляхом мобілізації сформувала українську армію. Добробати фактично принесли себе в жертву. Були розгромлені в серпні-вересні 2014 року після заходу на Донбас регулярних підрозділів російської армії. Але в цей час відновлювалося регулярне військо і потім дало росіянам відсіч. Надалі перебрало на себе всі функції, що виконували ми.

З військової точки зору добровольчий рух перестав грати на фронті суттєву роль із вересня 2014-го. Вже на початок 2015 року виконав своє історичне завдання. Далі міг стати суспільною небезпекою. Ми зараз мали б замість політичної системи — польових командирів і отаманів. Можливо, це було боляче для когось із нас, але розформувати добробати — відповідальне і мудре рішення.

Єдиний виняток зробили для батальйону "Азов" (став частиною Національної гвардії, а не Збройних сил. — ГПУ). Він переріс у полк, навколо якого сформувалися і власна партія, і свої штурмові загони "Національні дружини". Уявіть, якби те ж було з кожним добробатом.

Решта не просто влилися в армію. Від них лишилися тільки назви. Наприклад, у нинішньому складі "Айдару" людей, які воювали на початку, менш як 5 відсотків. І така картина скрізь. Це вже звичайні регулярні підрозділи.

Добровольчих формувань немає зараз на фронті, каже командувач ООС Сергій Наєв. А як же ДУК "Правий сектор", Добровольча українська армія Дмитра Яроша? Вони досі не входять до офіційних структур.

— На 400 кілометрах лінії зіткнення стоять десятки тисяч людей регулярної армії. Присутність на фронті 50 бійців Яроша — більше політичний акт. Це навіть не батальйон, а рота неповного складу.

Рух добровольців і волонтерів виник 2014-го, бо регулярної армії не було. Зараз ми її маємо. Щоб піти воювати тепер — треба підписати контракт зі Збройними силами.

170 000 українців добровільно уклали контракти зі Збройними ­силами України у 2014–2018 роках.

32 батальйони територіальної оборони з добровольців створили 2014 року. 2015-го їх включили в бригади Збройних сил. Також були 22 добровольчі підрозділи в системі Міністерства внутрішніх справ. Більшість переформатували на загони поліції особливого призначення. Батальйон "Азов" розширили до полку Нацгвардії. "Донбас" розпався на дві частини — одна у складі Нацгвардії, друга — у ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «"Ми принесли себе в жертву"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути