четвер, 22 квітня 2021 00:10

"Ми давно готові бити Росію"

Росія продовжує стягувати війська до кордонів з Україною. У 100-кілометровій зоні від межі накопичили від 90 до 150 тис. військових — найбільше з початку російсько-української війни.

У зоні проведення операції Об'єднаних сил ситуація загострюється. Путінські найманці щодня порушують режим повного припинення вогню, що самі ж гарантували з 27 липня 2020 року. Відтоді відкривали вогонь понад 4 тис. разів, убили 35 українських захисників, 85 отримали поранення.

Одночасно найманці вбивають і цивільних. З початку перемир'я загинули 12 мирних людей, поранені 36. Бойовики гатять по них, щоб знімати пропагандистські відео й зомбувати населення Росії на агресію проти України.

Найгарячішою ситуація залишається біля окупованої Горлівки Донецької області та Приазов'ї.

— Не розумію, чому в тилу панікують, — розповідає 30-річний Тарас, офіцер бригади на передовій. — Дзвонять, кажуть: "Україну оточила російська армія, буде війна". Та ми тут сім років воюємо. І цю російську армію бачу в бінокль щодня. І воювати з ними навчилися, готові бити їх давно.

Каже, що на обстріли путінських найманців українська армія відповідає потужніше.

— Було затишшя взимку, коли йшли переговори в Мінську, — продовжує Тарас. — Але зараз переговори на паузі, ми знову воюємо.

Найбільшою загрозою називає російських снайперів. Вони мають далекобійні гвинтівки, сучасні оптичні приціли. Вбивають підступно.

— Інколи чуємо звук пересування важкої техніки, — говорить Олексій Валерійович, сержант з бригади, яка тримає оборону на передовій. — Це росіяни укріплюють бліндажі. Але конкретно навпроти нас скупчення військ немає.

Із початку року найманці отримали з Росії нові сучасні протипіхотні ПОМ‑2 "Отек". Їхнє використання забороняє Оттавська конвенція, однак росіяни випробували їх у Сирії.

Міни ПОМ-2 "Отек" найманці встановлюють дистанційно. 19 квітня закидали ними селище Жованка Бахмутського району на Донеччині. Боєприпаси впали на подвір'я цивільних. Українські військові знищили міни пострілами з автоматичної зброї. Тижнем раніше таку знешкодив пес 10-ї гірсько-штурмової бригади.

Зараз ви читаєте новину «"Ми давно готові бити Росію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути