Ексклюзиви
пʼятниця, 06 вересня 2019 05:20

Між уроками потрібен кількагодинний відпочинок

Понад 88% вчителів ніколи не зверталися до психолога, 91% — потребують юридичної допомоги. А 68% хотіли б навчитися вирішувати конфлікт­ні ситуації з батьками й учнями, йдеться у дослідження проекту "Про.Школу". Всього опитали 2200 педагогів. 96% потребують підтримки юристів і психологів.

— Учителі соромляться звертатися до психолога. А ті, що наважуються, стараються залишатися анонімними. Нашим громадянам незручно, коли самотужки не можуть розв'язати власних проблем, — говорить член Асоціації корекційних педагогів України 45-річна Наталія Липка. Розповідає, чому вчителі потребують підтримки юристів і психологів.

Чому саме вчителям потрібна психологічна підтримка?

— З 12 до 18 років діти мають певні особливості поведінки. Надміру галасують під час уроку, їм важко всидіти на місці й не крутитися. Вчителі за день проводять по кілька годин з цілим класом таких дітей. Між уроками потрібна не одна година відпочинку, а більшість педагогів мають по п'ять-шість занять поспіль.

Хто найчастіше порушує психологічну рівновагу вчителів?

— Зазвичай — учні та батьки. Був випадок, коли дитина в школі травмувалася і я допомогла їй заспокоїтися. Почалася істерика, я зробила незнач­ний захват і знерухомила учня, щоб ще більше не травмувався й не зашкодив іншим. Він заспокоївся і став веселий. Батькам не сподобалася моя поведінка. Я мусила викликати експертів, які написали висновок, що всі мої дії були компетентні. Зазвичай винними у подібних ситуаціях залишаються вчителі. Їм виписують догани, може дійти і до звільнення. На жаль, батьки не дуже поважають права педагогів і їхні заслуги. За моїми опитуваннями, понад 80 відсотків батьків вважають, що дитина вчиться самотужки.

Як вчителю уникнути емоційного вигорання?

— Бажано ходити до психолога не рідше як раз на місяць. За потреби — й частіше. Корисно відвідувати курси підвищення кваліфікації, семінари, тренінги чи фестивалі, що стосуються професійної діяльності. У середовищі однодумців педагог розслабляється. Обмінюється ідеями та досвідом, що теж позитивно впливає. Допомагають розвантажитись і нові знайомства на таких заходах.

Чи працюють психологи із вчителями в країнах ЄС?

— Так. Наприклад, у сусідній Польщі є обов'язкові заходи для педагогів. У посадовій інструкції психолога прописано, що він повинен тестувати учнів і викладачів. Останні проходять регулярні тестування стосовно емоційного вигорання, які уроки їм краще вдаються, а які — складніше, з чим найбільше проблем тощо. Психолог розбирає проблеми педагога і допомагає їх вирішити. Такі тестування відбуваються індивідуально й тривають 4–5 годин.

Як зрозуміти, що вчителю час звернутися до психолога?

— Є три стадії втоми — просто втома, важка і синдром втоми. Якщо людині впродовж двох-трьох місяців важко заснути, або вдається лише з допомогою снодійних, вранці у неї головний біль, важко зосередитися і з'являється дратівливість — це ознаки останньої стадії втоми. Обов'язково потрібно йти до психолога. Самотужки досягти емоційної стабільності надзвичайно складно.

Зараз ви читаєте новину «Між уроками потрібен кількагодинний відпочинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути