Ексклюзиви
пʼятниця, 26 січня 2018 07:45

Мародери крадуть порвані снігопадами кабелі

Із 23 січня Україну скували сильні морози. На півночі, сході і в центрі стовпчик термометра опускався до -18°C.

У вівторок вранці у Дніпрі через аномальні морози лопнула магістраль опалення. Без тепла залишилися 70 тис. квартир. Трубу полагодили до вечора.

У селі Старий Корець Корецького району на Рівненщині дві сестри замерзли у власному будинку. Сусіди помітили, що 71-річна й 65-річна жінки не виходять на вулицю. Двері не відчиняють. Сільський голова викликав поліцію. Пенсіонерок знайшли мертвими.

— Хата не опалювалася. Жінки жебракували. Хоч поліція знайшла в них дві тисячі доларів і до 15 тисяч гривень, — розповідає Ігор Якубець, голова Жадківської сільради, до якої належить Старий Корець. — На тілах не було ознак насильницької смерті. Померли від переохолодження.

Музикант і лідер гурту "Вперше чую" Григорій Вагапов, 38 років, на позашляховику розвозив людей у рідному селищі Катеринопіль на Черкащині.

— У середу вранці в Катеринополі було 17 градусів морозу. Снігу нападало 79 сантиметрів. Комунальна й фермерська техніка не справляється, — розповідає Григорій. — Вирішив трохи поволонтерити. Вранці дітей із моєї вулиці завіз у школу. Після занять забрав. Кількох людей доправив у лікарню.

У країні досі не справилися з наслідками снігопаду 18 січня. Без електрики залишаються 69 населених пунктів. У Запорізькій і Донецькій областях обмежений рух вантажівок.

У місті Слов'янськ на Донеччині вулиці розчищали бронетехнікою 95-ї аеромобільної бригади. Також військова техніка допомагає на Черкащині й Полтавщині.

На півдні Одеської області знеструмленими залишаються півсотні населених пунктів. У ніч на 19 січня під вагою снігу переламалася головна лінія електропередач, що постачає енергію в регіон. Світло з дизельних станцій подають лише в лікарні й насосні станції райцентрів Арциз і Вилкове.

— Мародери скористалися пошкодженням електромереж. Доки енергетики лагодять лінію в одному місці, в другому — цуплять метал. Украли більш як 3 тонни мідних кабелів, — говорить Олексій Бурлаков, з Одесаобленерго.

22 січня два десятки жителів села Бритівка Білгород-Дністровського району Одещини перекрили дорогу Одеса — Білгород. Безперервно рухалися пішохідним переходом — вимагали дати в село електрику.

Із 24 січня на сході та півдні знову очікують сніг і дощі з ожеледицею. У південних областях прогнозують пориви вітру до 20 м/с. Потепління очікують із 30 січня.

70 гектарів лісу знищив снігопад на Кіровоградщині у Тишківському лісництві.

Райцентри Болград та Ізмаїл атакують шпаки

Жителі півдня Одеської області скаржаться на небувале нашестя шпаків. Величезні зграї атакували міста Болград та Ізмаїл.

Через теплу осінь і грудень птахи не покинули територію України. З настанням морозів і снігопадів їм не вистачає їжі. Тому злітаються до населених пунктів шукати її, пояснюють екологи.

Зараз ви читаєте новину «Мародери крадуть порвані снігопадами кабелі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути