Ексклюзиви
четвер, 30 жовтня 2008 19:04

Марії Семенюк бракує грошей на нову хату

  Марія Семенюк із села Тростянець Снятинського району Івано-Франківщини  стоїть біля своєї кухні. За останні три місяці будівля з’їхала з фундаменту на 30 сантиметрів. Для укріплення основ будинку чоловік Марії копає глибокі рови і засипає їх камінням
Марія Семенюк із села Тростянець Снятинського району Івано-Франківщини стоїть біля своєї кухні. За останні три місяці будівля з’їхала з фундаменту на 30 сантиметрів. Для укріплення основ будинку чоловік Марії копає глибокі рови і засипає їх камінням

Через три місяці після липневої повені на Прикарпаття знову прийшла біда. Оселі в гірських районах руйнуються через зсуви ґрунту.

У селі Бабче Богородчанського району на Івано-Франківщині зсуви зруйнували три будинки. У зоні ризику опинилися господарства десяти людей. 28-річна Катерина Наливайчук із двома малими дітьми до повені жила в батьковій старій хаті. Коли земля почала сунутися, перебралася до пустуючої сусідської. Там немає газу й світла, зате безпечно.

— Страшно було. Я ввечері корову у стайні закрила, вона цілу ніч ревла, зранку приходжу, а підлога під нею потріскала, таке саме на подвір"ї творилося, от я і попросилася до сусідки. Їхня хата далі, вони там не живуть, — розповідає Катерина.

За квадратний метр напівзруйнованого житла жінці виплатили по 3650 грн.

— Взяла коло ста тисяч, хочемо купити нову хату, — каже Наливайчук.

Зсуви зачепили п"ять районів області. Людей, які живуть у зоні ризику й потрапляють під першу категорію, губернатор наказав переселяти чи виплатити компенсації. У селі Тростянець Снятинщини постраждалі вважають, що за виплачені гроші купити житло неможливо.

У Марії Семенюк, 48 років, липнева вода на подвір"ї була по пояс. Жінка живе під горою. Вода зійшла, із нею перенесло й хату.

— Нас тоді не було вдома. Приїжджаю до кухні, а мені під ногами якось не так. Потім дивлюся, а кухня з"їхала на 20 сантиметрів. Така, певно, сильна була вода, — розказує Семенюк. — За  кілька тижнів стала помічати, що й хата їде.

Від зсувів у хаті Семенюк потріскали стіни і стеля, двері перекосилися. На подвір"ї утворилися рови. Марії виплатили понад 100 тис. грн.

— Хотіла купити нову оселю, поїхали в сусіднє село Рожнів. Там найдешевша глиняна хатина на дві кімнатки коштує 28 тисяч євро (за нинішнім курсом гривні до євро — 260 тис. грн. — "ГПУ"). Моя хата на шість кімнат. Я на ню все життя працювала, як мені тепер її залишити і йти жити в ліпленку? — обурюється Марія.

Найдешевша глиняна хатина на дві кімнатки коштує 28 тисяч євро

Будинок 56-річного Петра Іванюка стоїть за 3 м від обриву. До повені на місті зсуву була широка дорога. У хаті живуть дві доньки із сім"ями. За помешкання родині виплатили 150 тис. грн. Сказали шукати нове житло.

— За такі гроші хіба стару хату під знос купити можна. Хотіли тут же збудувати нову. У сільради вільних ділянок немає. А щоб тут зводити — треба дозвіл геологів. Їх ми маємо наймати за свій кошт. За ті ж гроші треба отримати план, зробити дорогу й почати будівництво. Хіба нам їх вистачить?  — каже 31-річна Надія Павлюк, донька Іванюка.

— За зруйновані зсувами будинки видавали гроші на нове житло або зводили будинки. Усім постраждалим без винятків, — говорить Ігор Маяковський, 23 роки, речник губернатора Івано-Франківської області. — Якщо людина нераціонально використала ті кошти, то з цієї ситуації мусить виходити сама.

Комп"ютерна програма 60-річного Едуарда Кузьменка, професора Національного технічного університету нафти і газу в Івано-Франківську, передбачила зсуви ґрунту в цих місцях. Але на попередження тоді ніхто не звернув уваги. Нині Кузьменко каже, що зсуви будуть навесні, після танення снігу.

— Ми прогнозували, що поселятися там не можна, — наголошує професор. — Землю на цих місцях треба укріплювати, насаджувати дерева з великими кореневищами. У наступні кілька років збільшиться кількість зсувів. 2019-го прогнозуємо масову активізацію цих процесів.

Зараз ви читаєте новину «Марії Семенюк бракує грошей на нову хату». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути