пʼятниця, 22 лютого 2019 06:45

Квартири в Донецьку продають за ціною гаража в Києві

— Ціни на житло смішні, квартиру можна купити за 5 тисяч доларів (135 тис. грн. — ГПУ), — каже 57-річна Світлана Мальцева з Донецька. П'ять років працює на заробітках у Москві. Житло у Ворошилівському районі Донецька продала восени. За мебльовану трикімнатну квартиру взяла 271 тис. грн.

— Колись за квартиру виплачували кредит 57 тисяч доларів (1,5 млн грн. — ГПУ). Ще ремонт зробили недешевий: пластикові вікна, натяжні стелі, дизай­нерські меблі, — говорить Світлана Мальцева. — Чоловік підірвався на міні 2014 року, коли йшов через посадку. Сини роз'їхалися. Молодший працює програмістом у Києві, а старший — зі мною в Москві. Це житло тут було, як більмо на оці. Не сильно сюди наїздишся, а охороняти нікому. Квиток в один бік із Росії коштує 1200 гривень.

Жінка пригадує, що житло на торги виставили ще 2015-го. Тоді родина просила $40 тис. — 1 млн грн. Щороку ціну знижували на $10 тис., але попиту не було.

— Якось мені дзвонили і просили зменшити ціну до 25 тисяч, тоді як я хотіла 30. Не погодилася. А більше дзвінків не було. Торік житло купив колишній сусід своїй дочці. Вони не виїжджали з окупованого Донецька через хвору матір. Колись вона зламала хребет. Тому не змогли. За час окупації діти-школярі повиростали й заміж повиходили. Зять — російський військовий, має гроші, от і купили.

Ціни на нерухомість за час окупації впали. Житло, що коштувало до $70 тис. — 1,9 млн грн, продають удесятеро дешевше.

— Квартира в Донецьку за ціною гаража в Києві, — каже рієлтор 43-річний Сергій Кароєв. — Такої дешевої нерухомості тут ніколи не було. Але й купляти бояться. Бо не вірять, що після деокупації матимуть право на те житло. З одного боку, квадратні метри може відібрати російська сторона, з другого — колишні власники, які продають. Операції з продажу нерухомості незаконні.

Стало популярно купувати житло з дорогими меблями. Їх потім перепродують окремо в Росії.

— Бізнесмени, які тут мали гроші, намагаються позбутися свого житла. Нещодавно продали трикімнатну квартиру з італійськими меблями з червоного дерева за 20 тисяч доларів (543 тис. грн. — ГПУ), — розповідає Кароєв. — Для такого житла це безцінь. Там один диван стільки коштує. Але людина йде в політику, тому мусить позбутися незрозумілої нерухомості.

— Таким житлом на місці цікавляться ватажки військових загонів. Раніше скуповували люди Захарченка. Зараз — росіяни і місцеві царьки. Якщо гроші й житло втратять, то добре зароблять на меблях, картинах, побутовій техніці. Це все без жалю виривають зі стін і ставлять на продаж. Ще в одному помешканні знайшли крутий склад мисливської зброї. Вивезти її звідси власники не змогли, бо не пропустять через кордон. Зате виставили ті рушниці на барахолці.

Найдорожча квартира в Донецьку коштує 842 тис. грн. Це однокімнатна "сталінка" з меблями та побутовою технікою. Власники її продають уже рік.

— Як і до війни, в лідерах — Ворошилівський район. На другому місці — Будьонівський, а саме вулиці Цвєточна й Донська. Це тихі місця, які ніколи не обстрілювали. Сюди відбувся відтік людей з обстрілюваних територій, відповідно житло подорожчало, — каже Кароєв.

У пустих будинках помешкання продають за безцінь

За межами Донецька житло продати складніше. Квартиру в місті Антрацит Луганської області можна придбати за $2 тис. — 54 тис. грн. Але в багатьох будинках не працюють ліфти, території не прибирають.

— Батько колись хотів житло на самому верхньому поверсі, щоб ніхто не ходив по голові. В результаті купили трикімнатну квартиру на дев'ятому поверсі, — розповідає хірург 39-річний Олександр Варнавиця. — Цього року продали. Ледь позбулися. Починали з 10 тисяч, але коли самі приїхали додому, були шоковані. Будинок перетворився на наркопритон. Скрізь бруд, сміття, шприци, брудні матраци. Ліфт перестав працювати ще 2014-го. Це сильно знизило вартість житла.

Сусідка, яка ще там лишилася, казала — в такі будинки без ліфтів навіть "швидка" не приїздить. Хворим радять спускатися самостійно, — говорить Варнавиця. — Лікарі підіймаються максимум до четвертого поверху. Світла в під'їздах немає. Місцевий жек не наймає двірників, ніби через те, що люди не платять квартплату. Але у домі майже ніхто не живе.

Зараз ви читаєте новину «Квартири в Донецьку продають за ціною гаража в Києві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути