Ексклюзиви
пʼятниця, 15 листопада 2019 06:01

Кубометр газу подорожчав на 63 копійки

У листопаді природний газ для населення подорожчав із 4272,76 до 4899 грн за тисячу кубометрів. За такою ціною Нафтогаз відпускає його облгазам. Ті додають свій відсоток за транспортування та обслуговування мереж. У кожному регіоні вони різні. Для кінцевого споживача кубометр палива подорожчає в середньому на 63 коп.

В Європі та Україні традиційно газ дорожчає взимку і дешевшає влітку.

— В Європі газ для населення подорожчав ще у жовтні, — пояснює експерт із енергетики Михайло Гончар, 56 років. — Бо паливо подорожчало на ринках. В Україні ж ціни впали. Це пов'язано із формулою, за якою визначають вартість газу для населення. У ній вказуються ринкові ціни з відставанням у два місяці.

У Нафтогазі кажуть, що це найнижча ціна за паливо у листопаді з 2016 року.

— Взимку ціна на газ зросте, але не суттєво, — продовжує Михайло Гончар. — Залежатиме від вартості на європейському ринку, звідки ми частково транспортуємо газ. Однак не виключено, що цієї зими імпортувати палива не будемо взагалі. Вистачить власного видобутку та запасів у сховищах (на 29 жовтня маємо 21,74 млрд куб. м газу. Такої кількості вистачає на весь опалювальний сезон. — ГПУ). Це паливо використовуватимуть на потреби населення.

На зимовому опаленні заощадять ті родини, які у серпні-вересні закупили газ за літніми цінами. Тоді Нафтогаз продавав його за фіксованою ціною — 4874,42 грн за тисячу кубометрів.

— Таких домогосподарств усього 55 тисяч. Сукупно придбали близько 67 мільйонів кубометрів. З точки зору загального споживання, це — мізер, — переконує експерт. — Українці не довіряють Нафтогазу. Тривалий час компанії приписували репутацію здирника. Хоча останні п'ять років країна не мала перебоїв із постачанням газу. Наступного року вже більше споживачів купуватимуть паливо наперед.

З 25 листопада 2015-го Україна не купує природний газ у Росії. Постачає його з Європи, де бере на незалежних ринках. До кінця лис­топада уряд планує купити кілька танкерів скрапленого газу через польський термінал Свіноушче. Це паливо дорожче за власний видобуток, але дозволить уникнути дефіциту.

Зараз ви читаєте новину «Кубометр газу подорожчав на 63 копійки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути