Ексклюзиви
пʼятниця, 22 серпня 2008 07:08

Комісія оминула хату Івана Маліша

Усіх потерпілих від повені в селі Криниця Миколаївського району на Львівщині зарахували до третьої категорії. У населеному пункті 14 хат. П"ять господарів скаржаться на роботу комісії — їх не внесли до списку постраждалих.

— Уночі затопило перший поверх хати, — згадує 44-річний Іван Маліш. — На 20 сантиметрів болото із перегноєм стояли.

Господар веде у будинок — у ньому брудно й вогко, на дверях пліснява, вапняні стіни вкриті тріщинами. У болоті рояться комарі.

— У понеділок говорили, шо буде комісія ходити, — веде далі чоловік. — А в нас родич помер, ми з братом на похорон у сусіднє селище Меденичі зібралися. Голова сільради Ярослав Марко запевнив — комісія раніше третьої не прийде. До обіду ми повернулися, та експерти нас оминули.

У Криницькій сільраді Іванові та Степану Малішам повідомили, їх немає в списках потерпілих.

— Сказали, що мені виплата не положена, бо перший поверх є підвалом, а не хатою. Але ж я там жив, спав, — обурюється Іван. — А один з них хамовито додав: "Чоловіче, не шукай собі проблем. Твоя хата не зареєстрована в БТІ".

Іван Маліш хату успадкував від батьків. Тато помер десять років тому. Цього літа Маліши поховали 83-річну матір. Останні чотири місяці жінка хворіла на двостороннє запалення легень.

— Усі гроші на лікування йшли, перед похороном корову продав, — бідкається господар. — До реєстрації хати руки не доходили.

Реєстрація будинку в бюро технічної інвентаризації коштує 315 грн. На оформлення документів чекають не менше трьох місяців.

Іван Маліш — інвалід третьої групи. Живе на 560 грн пенсії.

— Город затопило, а в списках мене немає. У сільраді виділили дві консерви, чистої води не дають. Моїй цьотці бутиль води передали, я ще не встиг віддати. Боюся, не втримаюся й зачерпну.

44-річну Анну Брик теж позбавили компенсації.

— Газовий котел водою залило. Підлога вздулася, — показує жінка. — Комісія каже, що ми не потерпілі, бо вода була не скрізь. Інші сусіди на горбку живуть, до їхніх хат вода не зайшла, а вони гроші отримали.

У Миколаївській райдержадміністрації стверджують, що за оцінку втрат від стихії відповідають сільські ради.

— Виплати проводимо за актами із підписами голів сільрад, — каже 49-річний Ярослав Лесюк, заступник голови Миколаївської РДА. — Спершу не завжди вдавалося правильно оцінити втрати. Тепер усе перевіряємо. У селах Раделичі та Гірське скоротили другу категорію — із 111 постраждалих 87 перевели до третьої.

Про випадки, коли через відсутність реєстрації будинку в БТІ відмовляються відшкодовувати втрати, чиновник чує вперше.

— Очевидно, комісія побоялася начислити відшкодування чоловікові, який не має техпаспорта на житло. Її в будь-яку хвилину може запитати КРУ: як без відповідних документів дали гроші?

Лесюк запевнив, якщо вдасться довести необ"єктивну оцінку комісії, ображені жителі отримають виплати із місцевого бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Комісія оминула хату Івана Маліша». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути