Ексклюзиви
четвер, 13 серпня 2009 18:44

Кенгуру люблять вівсяні пластівці

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  У Рівненському зоопарку живуть троє рудих кенгуру. Вони вміють скакати вгору на три метри і можуть перескочити огорожу. Але ніколи цього не роблять
У Рівненському зоопарку живуть троє рудих кенгуру. Вони вміють скакати вгору на три метри і можуть перескочити огорожу. Але ніколи цього не роблять

У Рівненському зоопарку живуть троє рудих кенгуру — батько з двома синами. Їх позаторік привезли з Варшави. 10-річний Дуксіс ховається від спеки у будиночку з великими вікнами. Крізь них роздивляється відвідувачів.

— Він дуже допитливий, усе хоче бачити, — сміється 33-річна Ірина Оліферук, завідувачка сектору приматів та віварію. — Синам імен не придумали, у них є лише номери. Старшому 3 роки, молодшому 2.

Опівдні брати сплять у траві. Неподалік вищать мавпи та реве віслюк, але кенгуру не звертають на них уваги. Не зважають і на крики будівельників, які переобладнують сусідній вольєр. Час від часу тварини позіхають, чухають живіт та шию міцними лапами.

— Уранці й увечері їх не можна вгамувати — стрибають, граються, боксують, — розповідає Ірина. — Боротися їх навчив батько — це ніби зарядка така, щоби м"язи тренувати. Вони стають одне навпроти одного і б"ють лапами по голові одне одному. Але це тільки гра, вони неагресивні.

Спираючись на товстий м"язистий хвіст, кенгуру підскакує вгору на 3 м, у довжину стрибає на 5–6 м. Можуть перескочити сітку-огорожу, але ніколи цього не роблять.

— Якщо їх не лякати, вони не тікатимуть, — пояснює завідувачка. — Кенгуру дружелюбні. Можуть тицьнути мордочкою в плече — це ознака симпатії. Плануємо підшукати їм "дівчат", щоб не нудьгували.

Дуксіс не виходить із будиночка, доки не спаде спека. По обіді з"їдає салат зі свіжих фруктів та овочів. Любить вівсяні пластівці й терті яблука.

— Харчуються, як гурмани, — всміхається Ірина Оліферук. — Узимку поїмо їх трав"яним чаєм із м"ятою або липовим цвітом. Полюбляють компот із сухофруктів, апельсини, банани.

Надвечір кенгуру йдуть спати до будиночка. Коли працівники зоопарку вперше заганяли їх туди, промучилися 2 год. Тварини думали, що з ними граються, і перестрибували через людей.

Зараз ви читаєте новину «Кенгуру люблять вівсяні пластівці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути