четвер, 26 липня 2007 07:05

Казахи не визнають своєї провини

У вівторок пройшов прямий телеміст Київ–Львів–Москва. Організувало його російське інформаційне агентство "Новости". У львівській, київській та московській студіях чиновники, науковці й лікарі обговорювали причини і наслідки аварії поїзда під Ожидовом на Львівщині. Поговорили телефоном і з директором "Казфосфату" — компанії, яка перевозила жовтий фосфор територією України.

Начальник Львівського обласного управління охорони здоров"я Ігор Герич каже, що в перші години аварії заготували 15 тис. доз атропіну — очікували саме стільки постраждалих. Московські вчені пропонують допомогу, насамперед психологічну.

— Ми можемо приїхати і допомагати долати післятравматичні стресові розлади, порушення адаптації, так званий "синдром співучасника", — каже Зураб Кекелідзеякі, заступник директора московського Центру соціальної судово-психіатричної медицини.

Львівські чиновники запевняють, що до постраждалих уже вислали психологів.

Після численних спроб вдається налагодити телефонний зв"язок із директором "Казфосфату" Кайратом Шотбаковим. Він відкидає звинувачення у несправності цистерн із жовтим фосфором.

— Мы их абсолютно не приемлем по одной простой причине: этот груз перевозился в тех цистернах, которые имеют статус технически исправных, — говорить з помітним акцентом Шотбаков. — Что касается водяной рубашки, то водяная рубашка на этих цистернах и слой воды, который необходимо было заполнить, выполнены в строгом соответствии с техническим регламентом.

Казах переконує, що термін експлуатації цистерн минув 2002-го, але на Маріупольському заводі його продовжили до початку 2008-го.

Тим часом у Буському районі Львівської області відновилися жнива. Селяни, що живуть на території ураження, не відмовляються збирати овочі та фрукти зі своїх городів.

— У засобах масової інформації кажуть про наміри селян знищити зерно й овочі, нібито  заражені продуктами горіння фосфору. Але це неправда, — запевняє 39-річна голова Ожидівської сільради Олександра Шах. — У нас жнива в розпалі, комбайни молотять пшеницю на всіх полях. Малину, смородину, порічки люди в селі встигли зірвати ще до аварії, а огірки та яблука збирають досі. Перед споживанням фрукти й овочі миємо содовим розчином.

П"ють люди воду з пластикових пляшок.

— Чекаємо, щоби пройшли дощі, — каже Олександра Шах. — Потім фахівці візьмуть воду з наших криниць на аналіз. Якщо показники будуть у нормі — будемо її пити.

Зараз ви читаєте новину «Казахи не визнають своєї провини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути