четвер, 17 вересня 2020 00:15

Йде похолодання і дощі

Із 17 вересня в Україні температура в більшості областей вдень опуститься до +10…15°C. Уночі буде не вище 8°С. Майже всюди очікуються нічні заморозки до -3°C.

— Північні, західні, південні та східні регіони накриє атмосферний фронт. Пройдуть невеликі дощі на Заході та Півночі країни, — каже синоптик Укргідрометцентру Наталія Голеня, 47 років. — Після 18 вересня до нас прийде арктичне повітря з півночі Європи. Тому 19–20 числа можливі заморозки. Найтепліше вдень буде на Півдні — до 19 градусів вище нуля. 24–25 вересня тепло повернеться. Прогріється до 25.

Останні 10 років вересень в Україні неприродно теплий. Підвищення температури синоптики пов'язують із глобальним потеплінням.

— Середня температура у вересні становить 17–19 градусів. Так зазвичай бувало влітку, а восени нижче 15, — продовжує Наталія Голеня. — В Україні до половини вересня мали метеорологічне літо. Зараз починається осінь.

Жовтень буде холодний і дощовий. Можливо, випаде перший сніг, каже народний синоптик Леонід Горбань, 80 років:

— Температура на півночі та в центрі на початку та в середині місяця коливатиметься від 5 градусів тепла вночі до 17 вдень. У другій половині жовтня на більшості території вона опускатиметься до 2–4 градусів морозу, чекаємо на сніг і дощ. У південних регіонах буде теп­ліше.

Фермери сподіваються, що в Україні почнуться дощі.

— Із польовими роботами цьогоріч біда. Врожаю соняшника й кукурудзи практично немає. Через сухе та жарке літо культури не розвинулися, погоріли, — каже агроном 49-річний Олександр Рачківський. — Тепер на осінь залишилося дозбирати врожай. Буде ще оранка й озимі посіви. Важливо, щоб швидше пішли дощі й земля зм'якла. Зараз така суха, що ні зорати, ні посіяти неможливо. Хто знає, чи є сенс взагалі щось робити. Наступне випробовування після осені — зима. Надіємося на мороз і сніг. Бо якщо буде як торік, урожай пропаде. Тепло й волога — ідеальні умови для розвитку хвороб і грибків.

Зараз ви читаєте новину «Йде похолодання і дощі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути