Ексклюзиви
вівторок, 12 листопада 2019 00:00

"Гуманітарку крадуть, до дітей вона доходить частково"

— Поставили на учет ребенка в садик сразу после рождения. Принимают детей, которым исполнилось 1,5 года. Без медицинских справок и прививок против туберкулеза, полиомиелита, дифтерии, коклюша, столбняка и кори не оформляют, — каже 26-річна Інна Сосновська з Донецька. — Відвідування безкоштовне. Але по факту в місяць виходить до 200 гривень.

Дитячі садки на території окупаційної ДНР отримують гуманітарну допомогу від Росії. Завозять канцелярські товари, іграшки та їжу.

— Гуманитарку воруют, она доходит частично. А по местному телевидению показывают, что из России привозят ее тоннами, — говорить 31-річна Тетяна Вознюк з Макіївки. — Багато садочків не знають, що вона належить їм. І вимагають, аби здали гроші на олівці, пластилін, папір. Для нас це дуже дорого.

Працюють приватні дитячі садки. Діти займаються англійською, танцями та східними єдиноборствами.

— Аби потрапити до такого, потрібно щомісяця сплачувати 3126 гривень. Це якщо відправляєте дитину з восьмої ранку до шостої вечора. 2344 гривні — якщо малюк перебуває півдня, — розповідає 27-річний Сергій Цибульський із Донецька. — Харчуються там тричі. Удень виходить по 97,7 гривні.

Щороку треба внести благодійний внесок — 1954 гривні. З тобою підписують договір. І дитину можна приводити впродовж року. Діють театральна та музична студії при садочку.

Найвища заробітна плата вихователя в дитсадку Донецька — 3551 грн. Від людини просять середню спеціальну освіту.

Окупаційний центр зайнятості в Донецьку пропонує вакансію завідувача дитячого садка. Обіцяють щомісяця виплачувати заробітну платню у розмірі 3707 грн.

Від кандидата на посаду вимагають вищу педагогічну освіту не нижче рівня "спеціаліст", педагогічний стаж у дошкільних установах не менш як п'ять років або досвід роботи керівником дошкільного закладу не менш як три роки, вільно володіти комп'ютером.

У деяких дитячих садках у меню відсутні фрукти та м'ясо. Діти харчуються кашами та хлібом.

— У нашому садочку доньці на перше та полуденок дають кашу. На обід — суп. М'яса немає, фруктів теж. Хоча б банани давали. Вони в супермаркетах коштують по 30 гривень за кіло. Це невеликі гроші, — каже 29-річна Юлія Шмарнова з Донецька. — Дитина приходить додому і питає: а є щось поїсти? Бо нам сьогодні знову давали несмачну пшоняну чи вівсяну кашу. Жалілися завідувачці. Та каже, що немає бюджетних коштів на харчування. Якщо хочете — самі дітям давайте їжу до дитсадка.

У Луганську є один приватний садок — "Казка". Відкрили його у 2014 році.

— Реєструватися в загальній черзі не потрібно. Батькам тільки треба мати на руках 2540 гривень щомісяця. Стандартний набір документів, включаючи медичну карту зі щепленнями. Потім укладають договір, — каже 24-річна Анастасія Пшенична з Луганська. — Дитина отримує харчування, послуги няні, вихователя, логопеда, хореографа, медсестри.

Батьки шукають няню на дім через заборонені в Україні соцмережі "ВКонтакте" й "Одноклассники". Пропонують за день 312 грн. Графік роботи — з дев'ятої ранку до восьмої вечора. Нічна вихователька дитини коштує 586 грн. Просять, аби це була жінка від 30 років із досвідом роботи з дітьми та педагогічною чи медичною освітою.

— Не всі молоді дівчата йдуть після університету працювати до дитсадків, — говорить 43-річна Вікторія Малишева з Горлівки. — Середня зарплата там не більш як 2 тисячі гривень. Намагаються влаштуватися до початкової школи вчителями, де заробітна платня трохи вище. Або ж працювати приватними нянями.

473 дошкільні установи працюють на територіях, що контролюють проросійські бойовики. 69 — у селах. Діють 706 груп санаторного і спеціального призначення. Такі дані наводять в окупаційній адміністрації.

Українське свідоцтво про народження не підходить

Із 2019 року окупанти ЛНР створили сайт "Електронний дитячий садок". Через нього батьки можуть записати дитину в чергу на місце в будь-якому дитячому садку міста. За місяць роботи електронної черги до бази зареєстрували майже 2500 дітей.

— Багато батьків вносять у систему дані дитини з народження. Сестра зайшла до садка, що біля дому. Завідувачка сказала, що її сина можна занести в цю базу. Потрібно лише принести копію свідоцтва про народження. Але тільки місцеве. Українське не підходить, — розповідає 36-річна Олександра Василюк із Луганська.

Зараз ви читаєте новину «"Гуманітарку крадуть, до дітей вона доходить частково"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути