Ексклюзиви
пʼятниця, 29 лютого 2008 07:11

Грязьовий вулкан знову дихає

Єдиний не лише в Карпатському регіоні, але й у світі Старунський грязьовий вулкан на території Богородчанського району Івано-Франківської області знову булькає.

Уперше він прокинувся 30 років тому. Тоді в румунських горах Вранча стався землетрус, який відчули й на Прикарпатті. Відтоді в гірському селі на конусоподібному горбі з"явилися кратери. З них вихлюпувалися грязі й газ.

Заввишки конус майже 3 м, а глинисті потоки завдовжки 10–60 м. Нині вулкан має вісім кратерів і 12 непостійних мікрократерів, які виділяють газ, воду, глинисту пульпу, інколи нафту або її складник.

— Тут є озокерит, гарячі грязі, вода високої мінералізації з цінними лікувальними властивостями, — розповідає сільський голова Іван Мосюк, 48 років. — Старуня — це живий геологічний музей. Має нафту та калійні солі. Унікальна соляна криниця глибиною 20 метрів містить концентрацію солей 70 відсотків.

Вибити з районного чи обласного бюджетів 300 тис. грн, щоб покрити ґрунтову дорогу до вулкана бодай гравієм, Мосюк не може. Неподалік пагорба він хоче провести канатну дорогу, спорудити бювети біля мінеральних джерел, побудувати санаторій грязьового, водного й озокеритового лікування. Сільський голова не перший рік сподівається привернути увагу до Старуні та знайти інвесторів.

Зараз ви читаєте новину «Грязьовий вулкан знову дихає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути