пʼятниця, 24 листопада 2017 05:35

"Гахнуло серед ночі. Думали, до Києва війна добралася"

— Хлопок був такий, ніби на вулиці підірвали петарду. Потім посипалося скло. У п'яти квартирах від ­10-го до 15-го поверху побило вікна. Там люди ще не заселилися, роблять ремонт. За півроку це третій випадок. Пару місяців тому так гахнуло серед ночі — ми аж із ліжка зіскочили. Думали, до Києва війна добралася, — розповідає 32-річний Олег.

Живе в комплексі "Лего Хаус" на вул. Сиваській, 12/2 у Дарницькому районі. 25-поверхівка належить компанії скандального забудовника Анатолія Войцеховського. Мав дозвіл на будівництво офісного центру, а звів житло. Землю арештувала прокуратура. Бізнесмена звинувачують в ухиленні від сплати 12,5 млн грн податків, створенні організованої злочинної групи та інших злочинах. У липні 2016 року Войцеховського арештували, але відпустили під заставу 14 млн грн.

За п'ять років багатоповерхівку на Сиваській п'ять разів підривали. Востаннє — 25 жовтня. Пристрої підкладає чоловік із сусіднього будинку, кажуть місцеві. Поліцейські його викрили, звинувачують у хуліганстві. Люди налякані.

— Ми написали 25 заяв у поліцію, але безрезультатно. Вибухало біля крана, генераторної будки, будинку охорони, у повітрі біля вікон квартир, — говорить голова ініціативної групи 51-річна Олена Бірюкова. — На останніх незаселених поверхах загорілися будматеріали. Пожежники погасили. Після того поліцейські влаштували на даху засідку. Уночі збили дрон із саморобною вибухівкою. А наступного дня це сталося знову. Той чоловік запускає безпілотник із 25-го поверху. Погрожує підривати наш будинок, доки не знесе. Бо споруда — незаконна й затуляє йому краєвид. Але в чому ми винні? Живемо, як на пороховій бочці.

Комплекс "Лего Хаус" має три секції, зведені літерою "г". Завершена одна. На верхніх поверхах решти стирчить арматура, лежать купи цегли. У дворі стоїть кран, будівельні роботи зупинені.

На території комплексу є дитячий майданчик і парковка. Заселено близько 50 квартир.

— Є вода, світло від генераторів, проведене опалення. Ліфти не працюють, — продовжує Олена. Квартиру купила 2015-го. — Я об'їздила 48 об'єктів у різних районах міста. Вибирала економ-варіант. Майже всі забудови вважалися незаконними. Однак до цієї по документах питань було найменше. Якщо Войцеховський — шахрай, нехай відповідає. А нашу ділянку необхідно узаконити.

На сайті компанії забудовника розміщені оголошення про продаж помешкань. Двокімнатку на 53 "квадрати" в "Лего Хаус" пропонують за 515 тис. грн. Акційну квартиру на 18 кв. м продають за 180 тис. грн.

— Цих людей згубила жадібність. Вони купили квартири, дешевші на 25 відсотків, — каже експерт із питань нерухомості Ярослав Цуканов, 45 років.

— Недобуди треба знести. Колись вони все одно заваляться, постраждають люди, комунікації. Іншим громадянам доведеться оплачувати ці збитки. Войцеховського слід посадити й зобов'язати повернути покупцям гроші.

— Знесення всіх об'єктів дорого коштуватиме. На один будинок треба виділити не менше 60 мільйонів гривень, — розповідає 42-річний Костянтин Салій, помічник заступника голови КМДА. — Власники квартир мають об'єднуватись у житлово-будівельні кооперативи. Зараз створено 43 таких. Подавати клопотання про визнання їхньої ділянки законною. Комісія перевіряє їх. Вісім будинків узаконені. Люди своїм коштом добудують житло, яке зведене на рівні котлована або декількох поверхів.

Є випадки, коли будівництво — у так званій "червоній зоні". Наприклад, два комплекси Войцеховського розташовані поблизу колекторів. Тоді влада розробляє проект, як перенести колектор. Роботу оплачують жителі цих комплексів.

Войцеховському належить близько 40 незаконних об'єктів. Він зібрав з інвесторів до 4 мільярдів гривень. Ошукав понад 15 тисяч осіб, разом із сім'ями — до 60 тисяч. Ситуація набагато складніша за аферу "Еліта-центру".

Скандальний забудовник досі продає квартири

Інвестори житлового комплексу "Перлина Троєщини" Войцеховського вимагають від міської влади виділити земельну ділянку. Збираються добудувати ще шість секцій, передбачені планом. 9 листопада намагалися пройти на засідання Київради. Побилися з охоронцями.

— Наше питання й так було на порядку денному, але депутати постійно до нього не доходили. Ми вимагали, аби дозвіл на розробку детального плану території проголосували позачергово. Депутати нас підтримали. План має пройти експертизу. До весни Київрада мала б виділити землю під будівництво. Вже ведемо переговори з генпідрядником, — говорить голова ОСББ Руслан Вапельник, 43 роки. — Опалення нам досі не дали. Міській владі не вдається домовитися з Київенерго. Доведеться ставити газові котли на даху.

Анатолій Войцеховський досі керує більшістю своїх забудов, продає квартири. Живе під Києвом, — додає Руслан.

Зараз ви читаєте новину «"Гахнуло серед ночі. Думали, до Києва війна добралася"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути