Четвер, 17 вересня 2009 18:06

Гриби на сушку не можна мити

Автор: фото: УНІАН
  На фестивалі грибів у прикарпатському селищі Ворохта трилітрову банку сушених грибів продають за 250 гривень.  Літровий слоїк  коштує 90 гривень
На фестивалі грибів у прикарпатському селищі Ворохта трилітрову банку сушених грибів продають за 250 гривень. Літровий слоїк коштує 90 гривень

Із 11 до 13 вересня у селищі Ворохта Івано-Франківської області тривав І Всеукраїнський фестиваль грибів. Учасники збирали їх у лісах Карпат і готували гуцульські страви.

— Із ранечку ходили по лісі, а лиш жменю принесли. Хіба з них можна щось-то робити, — бідкається 37-річна Орися Бойчук із Києва. — Така суша кругом, що ледь земля не тріскається.

Із інструктором вона зранку ходила у ліс по гриби.

— У мене енциклопедія є, — дістає із сумки товсту книжку "Гриби лісів України". Показує фото їстівних грибів, які знаходила у лісі. — Інструктор сказав викинути книжку, або читати її удома. Бо як будемо біля кожного гриба фото роздивлятися, то до ранку не назбираємо.

Юлія Долинська, 62 роки, та 60-річна Олена Мужиченко із Коломиї по гриби ходять 20 років. Вони назбирали півкошика підберезовиків і кілька білих грибів.

— От того року мішками білі гриби носили. Тепер за шість годин знайшли три кілограми. Торік за цей час можна було мішок назбирати.

Трилітрову банку сушених білих грибів зранку продають по 350 грн. До вечора ціну знижують до 250.

Сезон закінчиться наприкінці жовтня

— Нема купців, — каже Марія Кочмарук із Івано-Франківська. — Це тогорішні. Сей год гриби не сушили, не було з чого.

Повчає, як правильно сушити гриби. Радить нарізати тонкими пластинами та виставити на сонце. Або поверх лежака на добре протопленій печі.

— Гриби на сушку не можна мити. Як тілько намочив, вони зігниють. Легенько почистити від зайвих шкірочок і порізати на пластинки. У великого гриба окремо різати шапку і ніжку.

Поряд стоять кілька літрових банок консервованих білих. Їх продають по 130 грн.

40-річна Наталка Бойчук із села Яблуниця Косівського району продає свіжі білі гриби.

— Оце знайшли лиш 600 грамів. За цю кучку прошу 100 гривень.

Торік 1 кг білих можна було придбати за 20 грн. Місцеві жителі здавали їх у мішках.

— Приїжджали бізнесмени на крутих машинах, закупляли оптом, — говорить Наталка Швець із Яремчі. — За день назбирувала по п"ять-шість мішків. Заробляли і тисячі гривень, і більше. На гриби ходили сім"ями. Хто приїжджий — піде без інструктора, то не найде. Бувало, приходиш на грибне місце, сідаєш і годину тілько те й робиш, що зрізаєш грибочки.

Сезон грибів закінчиться наприкінці жовтня.

— Допоки мороз ударить, ще будуть, лиш би дощ пішов. А як не піде, грибовиці позасихають.


4-кілограмовий дощовик знайшла на подвір"ї 55-річна Лідія Кириченко з райцентру Чорнобай на Черкащині.


Цифри


214 доларів коштує суп з японських грибів "Будда стрибає через стіну" у британському ресторані Mr. Kai.


150 гривень коштує 100 гр "Теплого салату" з французьких шампіньйонів і шпинату у французькому ресторані "Лямур" у Києві.


200 тисяч доларів заплатив китайський бізнесмен на аукціоні "Екседра" у Римі за найбільший білий трюфель. Він заважив 1 кг. Білі трюфелі ростуть глибоко під корінням дерев. Для пошуку використовують навчених собак.

Зараз ви читаєте новину «Гриби на сушку не можна мити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі