Ексклюзиви
пʼятниця, 15 серпня 2008 07:13

Гора Кривуля сповзає на хати

Автор: фото: Марія ПЕТРІВ
  Жителька села Манява Євдокія Монастирецька заліплює глиною стіни, що потріскалися після повені на Івано-Франківщині
Жителька села Манява Євдокія Монастирецька заліплює глиною стіни, що потріскалися після повені на Івано-Франківщині

У селі Манява Богородчанського району Івано-Франківської області гора Кривуля щодня зсувається на 15 см. Селяни це помітили 4 серпня. Наступного дня в будинках потріскали стіни та стеля.

— Приїжджала влада з району та області, — каже сільський голова Маняви Віктор Рудько, 38 років. — Просили людей до обслідування комісії виселитися із небезпечної ділянки. Ми за допомогою звернулися до Івано-Франківського науково-дослідного інституту.

Манява розташована за 25 км від міста Надвірна в гірській ущелині. У селі живуть приблизно 3 тис. людей. Раніше тут зсувів не було.

— Причини зсувів — геологічна будова та склад порід, — пояснює геолог, професор Національного технічного університету нафти і газу в Івано-Франківську Едуард Кузьменко, 59 років. — Деякі галявини варто було засадити сосною, щоб земля не сунулася. Потужність зсувних порід велика — 5 мільйонів тонн землі, таку масу не стримати нічим.

У епіцентрі зсуву стоять 9 господарств. Якщо земля сповзатиме далі, під загрозою опиняться ще 40 будівель.

— Небезпечна територія площею 20–30 гектарів, — Віктор Рудько веде нас до гори. Заходимо на перше подвір"я. Господарів немає, пішли жити до родичів. — Бачите, як півниця тріснула, земля сходить помалу на хату, — показує сільський голова.

Біля Кривулі утворилися ями глибиною до одного метра. У небезпечній зоні залишилися більше десятка сімей. Пенсіонери не хочуть залишати свої домівки.

— Ніде я не йду, маю вмерти на своїм подвір"ї, — каже жителька вул. Цеглової Євдокія Монастирецька, 73 роки. — Учора стеля впала, в хаті стіни пукли. Але я лишилася, онде живу на горбі.

Земля сунеться щодня. Рудько припускає, що через м"який ґрунт, велику кількість дощів і підземні води. Найбільша біда для села — розмивання берегів і місцевих доріг. Річка Манявка тягнеться на 12 км, її береги не укріплені.

— Ніколи ще так сильно земля не тисалася, — показує потріскану стелю Євдокія Монастирецька. — Учора взяла глини та й поліпила стіни, бо на подушки падало. Моя коза може тридцять кільо важить, я пішла її відв"язувати, а вона сидить уже в ямі. І страшно тако ходити по тім.

Більшість будинків по вул. Цегловій зведені на початку 60-х років. Через зсуви селяни не мають чистої питної води.

— Вода біла, ніби вапно там розробляли, — каже пенсіонерка.

Додаткові дослідження науковці з Івано-Франківська проведуть у вересні.

Зараз ви читаєте новину «Гора Кривуля сповзає на хати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути