Ексклюзиви
четвер, 23 червня 2022 00:30

Євген Сосновський вивіз із окупації 400 фотографій

400 знімків вдалося вивезти з окупованого Маріуполя на Донеччині місцевому фотографу 57-річному Євгенові СОСНОВСЬКОМУ. Їх зробив за два місяці, які провів у захопленому російськими військовими місті.

— Фотографував усе, що бачив навколо. Людям, які не хотіли, щоб їх знімав, говорив: "От війна скінчиться, і у вас будуть фотографії". І вони погоджувалися. Коли в місто зайшли російські війська, знімати стало небезпечно. Робив це мало й таємно — розгромлені вулиці, будинки, нещасні люди. Раз знімав — коли раптом йдуть 10 так званих ДНРівців. Ледь устиг сховати камеру. Але знайшлася людина, яка донесла на мене, мовляв, ходив і щось фотографував. Та я вдав простачка. Сказав: так, знімав людей, але нічого не залишилося, бо все згоріло, — розповідає Євген Сосновський.

Будинок, у якому він мав квартиру, розбомбили снарядами. Якийсь час чоловік із дружиною та її матір'ю жили в сусідньому підвалі. Коли обстріли трохи стихли, перебралися у двір тещі. Будинок не вцілів. Але лишилися господарські споруди. У погребі було трохи закруток і картоплі.

Із блокадного Маріуполя родині вдалося виїхати 30 квітня. За тиждень дісталися Києва. Тут живе донька подружжя.

— Флешку з фотографіями заховав серед ліків тещі. Архіви на кількох жорстких дисках замотав синтепоном і поклав між одягом у чемодан. У камері залишив фотографії з концерту гурту "Бумбокс". Вигадав легенду, що був фотографом на культурних заходах міста. На всіх російських блокпостах, які проїжджали, повірили, — говорить.

Серед найвідоміших світлин, які Євген Сосновський зробив у Маріуполі, — фото щоденника 8-річного Єгора. В укритті він писав про війну та смерті близьких. Знімки облетіли весь світ і стали відомі як "Маріупольський щоденник".

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Євген Сосновський вивіз із окупації 400 фотографій». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути